Schengen je hlavním tématem dolnorakouských zemských voleb

Vídeň - Otevření hranic v rámci Schengenu bylo jedním z hlavních témat kampaně před zemskými volbami v největší rakouské spolkové zemi, Dolních Rakousích. Tam se v neděli utkají přívrženci a odpůrci otevření hranic. V zemi sousedící s jihem Čech, Moravy i Slovenska je stále dost lidí, kteří s ním nesouhlasí a bojí se rostoucí přílivu osob porušujících zákon.

Dolní Rakousy jsou baštou lidové strany (ÖVP). Zemský hejtman Erwin Pröll, který je ve funkci už 15 let, má sice vítězství prakticky jisté, nikoliv však nynější pohodlnou absolutní většinu. Voliče může lidovcům sebrat především krajní pravice, která využívá obav občanů z rostoucího počtu krádeží, jak uvedl v pořadu Události vídeňský zpravodaj ČTK Jan Moláček.

Oficiální statistiky přitom hovoří řečí zcela opačnou: Podle ministerstva vnitra se za leden 2008 počet trestných činů v Rakousku ve srovnání se stejným měsícem roku 2007 snížil o 11,8 procenta. Bylo jich zaregistrováno 44.328, což je o téměř 6000 méně než v lednu loňského roku. Pokles o několik tisíc případů však tato bilance představuje i ve srovnání s roky 2005 a 2006. Vedle jihorakouského Štýrska pak byl největší pokles kriminality zaznamenán právě ve spolkových zemích Dolní Rakousy (o 22 procenta proti lednu 2007) a Burgenland (o 20,2 procenta), které sousedí s Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem.
 
Moláček připomíná, že hraniční kontroly se definitivně stanou historií asi až po dolnorakouských volbách, nejpozději ale po evropském fotbalovém šampionátu.

Vydáno pod