Při teroristickém útoku v Jeruzalémě zemřelo osm lidí, mírové rozhovory ale budou pokračovat

Jeruzalém - Nejméně osm lidí dnes večer zahynulo při střelbě v rabínské škole v Jeruzalémě a dvě desítky dalších utrpěly zranění. Několik studentů je v kritickém stavu. Podle izraelské policie ozbrojený terorista zaútočil v knihovně semináře Merkaz Harav, kde tou dobou bylo asi 80 lidí. Všichni studenti byli ze školy ihned po incidentu evakuováni, k útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Podle redaktorky Channel 2 News Tatiany Hoffmanové byl útočník vyzbrojený automatickými zbraněmi. Studentům se podařilo teroristu zneškodnit ještě před příjezdem policie a armády. Jeruzalém je uzavřený a policisté pátrají po případných dalších teroristech.

Seminář Merkaz Harav se nachází v jeruzalémské čtvrti Kirjat Moše. Škola je podle agentury AP známá tím, že podporuje výstavbu židovských osad na palestinských územích na západním břehu Jordánu.

Izraelské ministerstvo zahraničních věcí ve svém dnešním prohlášení podle agentury Reuters uvedlo, že útok nezabrání mírovým rozhovorům s Palestinci. „Teroristé se snaží zmařit šance na dosažení míru, ale v mírových rozhovorech budeme určitě pokračovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Arye Mekel.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás atentát odsoudil s tím, že odsuzuje jakýkoliv útok na civilisty - ať jde o Palestince nebo Izraelce. Ozbrojenci v pásmu Gazy naopak útok na rabínskou školu oslavili střelbou do vzduchu. Mluvčí radikálního palestinského hnutí Hamas Samí Zuhrí prohlásil, že Hamas „blahořečí hrdinskou operaci v Jeruzalémě, která byla přirozenou reakcí na sionistické masakry“.