Bělorusko odvolalo z USA svého velvyslance

Minsk - Bělorusko dnes ze Spojených států odvolalo svého velvyslance a zároveň doporučilo USA, aby jejich delegátka Karen Stewartová opustila Minsk. Východoevropská země tak zareagovala na nové sankce, které Američané uvrhli na běloruskou národní ropnou společnost Belneftechim.

„Jedním z kroků je odvolání běloruského vyslance z Washingtonu na konzultace,“ tvrdí mluvčí běloruské vlády Andrej Popov a dodává, že kvůli sankcím také Bělorusko vybízí americkou vyslankyni, aby opustila východoevropskou zemi. Karen Stewartová, která funkci v Minsku zastává, však oficiálně ještě od běloruských úřadů žádné takové pokyny neobdržela.
 
Prezident Alexandr Lukašenko, přes neochotu Spojených států a Evropské unie, usiloval o zlepšení vztahů se Západem. Avšak loni naznačil, že pokud uvalí Američané na Bělorusko další sankce, vykáže ze země americkou vyslankyni Karen Stewartovou.

Američané sankce na Bělorusko uvalili za to, že Lukašenko vězní své oponenty a potlačuje protesty proti jeho vládě. Zároveň Spojené státy nesouhlasí s Lukašenkovým znovuzvolením, podle nich byly totiž volby zmanipulované. Zavedly proto nové restrikce, které omezují obchodování s běloruskou národní ropnou společností Belneftechim, a zároveň zmrazily fondy, které jsou pod americkou jurisdikcí.