Krize mezi Kolumbií a Ekvádorem podle jejich prezidentů skončila

Santo Domingo - Konflikt mezi Kolumbií a Ekvádorem kvůli útoku kolumbijských jednotek na základnu rebelů z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) na ekvádorském území je u konce. Dnes to na summitu Riodejaneirské skupiny v dominikánské metropoli oznámil ekvádorský prezident Rafael Correa.

„Tento incident, který způsobil tolik škody, je tímto u konce,“ řekl Correa krátce před tím, než si se svým kolumbijským protějškem Álvarem Uribem podal ruku. Ke gestu se připojil i venezuelský prezident Hugo Chávez, který ve středu poslal na hranice s Kolumbií 9000 vojáků.

Kolumbie se podle agentury DPA zavázala, že její vojáci v budoucnosti při bojích s FARC nepovedou útoky za hranice státu. Ekvádor naopak přislíbil, že začne s Bogotou spolupracovat při boji proti vzbouřencům.

Uzavření sporu bylo překvapivým závěrem summitu. Během dneška se Correa s Uribem ostře střetli kvůli Uribeho nařčení, že Correovu kampaň před prezidentskými volbami financovaly právě FARC.

Diplomatickou roztržku, během níž přerušily Ekvádor a Venezuela diplomatické vztahy s Kolumbií, vyvolal sobotní kolumbijský útok na základnu FARC. Kolumbijci pronikli asi dva kilometry hluboko na ekvádorské území, zničili tábor rebelů a zabili jednoho z jejich vůdců, Raúla Reyese. Ekvádor operaci označil za porušení jeho státní suverenity.