Podle Putina může Medveděv omilostnit Chodorkovského a bude ve světě tvrdě hájit ruské zájmy

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle agentury Reuters připustil možnost, že jeho nástupce ve funkci Dmitrij Medveděv omilostní bývalého spolumajitele ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského. Putin při jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou rovněž varoval, že Medveděv bude na mezinárodním poli tvrdě hájit ruské zájmy a že to s ním Západ nebude mít lehčí než s nynějším ruským vedením.

„Pokud se týká osob, odsouzených za finanční machinace… patří při dodržení všech procedur otázka případné milosti mezi kompetence ruského prezidenta,“ odpověděl podle agentury ITAR-TASS Putin novinářům na otázku, zda je možné, že Medveděv Chodorkovskému zbytek trestu promine. 

Putin dnes v Moskvě při jednání s Angelou Merkelovou spolkovou kancléřku varoval, že budoucí ruský prezident Medveděv bude na mezinárodním poli tvrdě hájit ruské zájmy a že to s ním Západ „nebude mít lehčí“ než s nynějším ruským vedením. Rovněž uvedl, že nekonečné rozšiřování Severoatlantické aliance za situace, kdy NATO v podstatě nemá nepřítele, je škodlivé a kontraproduktivní.

Merkelová se jako první západní vrcholný politik setkala i s nově zvoleným ruským prezidentem. Medveděv se při setkání s ní dohodl na pokračování strategického charakteru rusko-německého partnerství. Na své večerní schůzce podrobně probrali především otázky ekonomické spolupráce svých zemí. „Zvláštní pozornost byla věnována otázkám energetiky, především pokračování realizace projektu plynovodu Nordstream,“ citovala agentura ITAR-TASS zdroj z Medveděvova úřadu.

Chodorkovskij byl v roce 2004 vzat do vazby, údajně především kvůli daňovým únikům. Odsouzen byl k osmi letům vězení v procesu, který kritici označovali jako mstu Kremlu za oligarchovu politickou činnost. Impérium Jukosu, dříve jedna z nejmocnějších ruských firem, bylo zlikvidováno. Jeho výnosné části nyní ovládají s ruským státem propojené společnosti.

V kauze smrti známé novinářky Anny Politkovské, ostré kritičky Kremlu zastřelené na podzim 2006 v Moskvě, si ruský prezident přeje „naprosté vyšetření“ případu a obvinění zločinců. Ruští kriminalisté už dokázali dopadnout přímé vykonavatele vraždy, stále ale nevyšlo najevo, kdo čin objednal a zaplatil.

Politkovská byla známá svou kritikou nynějšího proruského čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, i její redakční kolegové však připouštějí, že novinářku mohl zabít kdosi, kdo chtěl tohoto kontroverzního politika očernit. Krátce po vraždě Politkovské Putin prohlásil, že její smrt objednaly kruhy v zahraničí, které chtěly destabilizovat situaci v Rusku. Toto politicky motivované prohlášení po roce vyšetřování zopakovala bez přímých důkazů i ruská prokuratura.