Volby v Malajsii přinesly oslabení moci dosavadní koalice

Kuala Lumpur - Dosavadní vládnoucí koalice malajsijského premiéra Abdullaha Ahmada Badawiho zaznamenala v dnešních předčasných parlamentních volbách velké ztráty a její převaha v příštím parlamentu nebude tak výrazná jako dosud. Podle částečných výsledků zveřejněných v Kuala Lumpuru ale přesto podle očekávání volby opět vyhrála. Hlasování doprovázely nejméně na dvou místech země střety opozice s policií.

Ztráty vládnoucí koalice Národní fronty se projevují podle dostupných zpráv především na úrovni jednotlivých států malajsijské federace, spíše než na celostátní rovině. Opozice dosud ovládala jen jediný svazový stát z celkových 13 a dvou federálních teritorií, nyní se ale rýsuje, že napříště ovládne nejméně čtyři státy, mezi nimi i nejprůmyslovější a proto významný Penang.
 
Také na celostátní úrovni, kde Národní fronta ve volbách z roku 2004 ovládla 90 procent křesel v parlamentu, se rýsuje její pokles. Pohodlnou většinu si sice zřejmě udrží, opozice však odhaduje, že získá asi třetinu poslaneckých mandátů z 222, které má mít příští parlament.
 
Podle pozorovatelů jde o největší porážku Národní fronty od roku 1969, kdy po volbách následovaly rasové nepokoje a vyhlášení výjimečného stavu. Národní fronta dosáhla v uplynulých letech řadu výsledků včetně ekonomických, postupně však mezi obyvatelstvem vzrůstá nespokojenost s korupcí, zdražováním a horšící se sociální situací.
 
Police musela zasahovat v severovýchodním státě Trengganu, kde na policejní vozy stoupenci opozice zaútočili holemi a kameny. Policisté se bránili slzným plynem a vodními děly a zatkli 22 lidí, většinou stoupenců opoziční Všemalajsijské islámské strany (PAS). Dalšího střetu s policií se v Penangu zúčastnilo asi 300 lidí.
 
Malajci tvoří 60 procent z 27 milionů obyvatel Malajsie, Číňané asi 25 procent a Indové osm procent. Každé z těchto národnostních společenství je v Národní frontě zastoupeno vlastní stranou se zaručeným podílem na moci.