Francouzská levice byla v místních volbách úspěšná

Paříž - Dnešní první kolo francouzských místních a kantonálních voleb vyznělo podle očekávání ve prospěch levice, která těží z rostoucí nespokojenosti s prezidentem Nicolasem Sarkozym a jeho vládou. Premiér François Fillon ale v první reakci na odhady výsledků řekl, že na politiku vlády nebude mít výsledek vliv a že dosavadní reformní kurz bude zachován.

K urnám přišlo podle odhadů asi 70 procent ze 44 milionů zapsaných voličů, tedy o něco víc než v předchozích místních volbách v roce 2001. Podle odhadu ústavu CSA hlasovalo 47,5 procenta voličů pro opoziční socialisty a kandidáty dalších levicových formací a 40 procent pro kandidáty vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) a jeho spojenců. Na definitivní potvrzení nového rozdělení sil na místní úrovni je ale nutno počkat na druhé kolo voleb, které se bude konat příští neděli.

Podle Fillona jsou výsledky vyrovnanější, než se předpokládalo. Generální tajemník UMP Patrick Devedjian prohlásil, že výsledky pravice „samozřejmě nejsou dobré, ale nejsou tak špatné, jak se předpokládalo“. Devedjian vyslovil naději, že je to vzpruha pro její voliče ve druhém kole.

První tajemník Socialistické strany François Hollande označil výsledky za varování Sarkozymu. Řekl, že jsou pro levici povzbudivé, ale vyzval její voliče k mobilizaci ve druhém kole.

V místních volbách je ve hře složení obecních rad, které pak volí starosty, v kantonálních se volí členové generálních rad departementů.

Podle prvních odhadů jsou socialisté na nejlepší cestě udržet si radnice v Paříži, Lille, Nantes a dalších městech. Pravice ztratila radnici v Rouenu. Zatím nejsou známy výsledky z některých velkých měst jako Marseille, Toulouse nebo Štrasburku, kde dosud vládne pravice a kde by vítězství levice mělo velký symbolický význam. V Bordeaux hladce vyhrála kandidátka v čele s dosavadním pravicovým starostou, bývalým premiérem Alainem Juppém.

Prezident Sarkozy dal už předem najevo, že výsledky těchto voleb nebudou mít vliv na jeho politiku a na složení vlády. Tisk ale odhaduje, že v případě velkého neúspěchu vládní pravice bude tlak na personální změny ve vládě velký.

Ve volbách kandiduje i 22 ze 33 ministrů a státních tajemníků, mezi nimi i premiér Fillon. Ten byl znovu zvolen radním v malé obci Solesmes ve svém domovském departementu Sarthe západně od Paříže.