V pákistánském Láhauru zemřelo při dvou explozích 20 lidí

Láhaur - Při dvou pumových útocích dnes ve východopákistánském městě Láhaur zahynulo podle agentury Reuters přinejmenším 26 lidí a téměř dvě stovky dalších osob utrpěly zranění. Podle místní policie je přinejmenším jeden výbuch dílem sebevražedného atentátníka.

Nálože, které atentátníci ukryli ve dvou nákladních vozech, explodovaly téměř současně kolem půl desáté místního času, a to na dvou místech ve městě.

První nálož explodovala v automobilu před láhaurským sídlem federální policie. Výbuch podle místních úřadů zabil 22 lidí, přes 80 dalších zranil a silně poškodil budovu. Záchranáři se pokoušejí v jejích hořících troskách objevit další přeživší.

Druhá bomba vybuchla v rezidenční čtvrti Láhauru a zabila čtyři osoby, mezi nimi dvě děti. Podle policie přijel k domu místní reklamní agentury vůz se dvěma muži naložený výbušninami, které útočníci následně odpálili. Podle agentury DPA se útok odehrál nedaleko sídla Ásifa Alího Zardárího, předsedy Pákistánské lidové strany (PPP), vítěze únorových parlamentních voleb. Zardárí byl v době atentátu v Islámábádu.

Pákistán prožívá vlnu násilí a politické napětí související s nedávnými volbami. Před nimi byla při atentátu zavražděna významná opoziční politička Bénazír Bhuttová, jejíž strana pak volby vyhrála. Letos při násilnostech v zemi zahynulo na 500 lidí.