Guvernér státu New Yorku si prý platil prostitutky, republikáni požadují jeho odstoupení

New York - Ve Spojených státech se houpe křeslo pod guvernérem státu New York Eliotem Spitzerem. Jeho republikánští odpůrci mu dali ultimátum: buď do 48 hodin odstoupí, nebo bude zahájen proces jeho odvolání. Guvernér čelí obvinění, že využíval služeb prostitutek. Sám ale pouze přiznává, že velmi zklamal svou rodinu.

Některé televize, mezi nimi i zpravodajská Fox News,  spekulují o tom, že ženatý politik ze své funkce odstoupí. Spitzer na tiskové konferenci nic takového nepotvrdil. Pouze se omluvil své rodině a veřejnosti. Nespecifikoval ale, za co se vlastně omlouvá.

„Zklamal jsem a neřídil se podle norem, které bych od sebe očekával,“ citovala Spitzera agentura AP. „Musím teď vynaložit dosti času na to, abych znovu získal důvěru své rodiny.“ Po guvernérově boku stála jeho manželka s rukama za zády a sklopenýma očima. 
 
Agentury i americké televize případ spojují se soudním řízením, které minulý týden zahájila federální prokuratura na Manhattanu proti čtyřem lidem obviněným z organizování prostituce. Podle zdrojů The New York Times byl Spitzer jedním z jejich klientů. Při únorové cestě do Washingtonu se prý setkal s prostitutkou pracující pro Emperors Club VIP, jehož se soudní řízení týká.   
 
„Pan Čistý“ může způsobit těžkosti Clintonové
 
Spitzer získal post guvernéra v roce 2006 s velkou podporou obyvatelstva a byl považován za vycházející politickou hvězdu. Svou kariéru postavil na vymýcení korupce a na etické reformě. V době, kdy byl generálním prokurátorem státu New York, ho časopis Time nazval „Křižákem roku“. Říkalo se mu i „Šerif z Wall Streetu“ nebo „Pan Čistý“.
 
Obvinění vrhá stín na prezidentskou kampaň Hillary Clintonové. Spitzer je guvernérem jejího domovského státu a jako superdelegát ji měl v srpnu na nominačním sjezdu demokratů volit. Pokud by odstoupil, Clintonové bude chybět jeho hlas. Spitzer ovšem prozatím tlaku veřejnosti i médií čelí. Podle internetového hlasování na stránkách The Daily News by si jeho odchod z politiky přálo 83 % hlasujících.

Vydáno pod