Tadić rozpustí parlament a vypíše volby ve čtvrtek

Bělehrad - Srbský prezident Boris Tadić ve čtvrtek rozpustí parlament a vyhlásí předčasné volby na 11. května. Podle agentury APA to dnes oznámila prezidentská kancelář. Tadić tak vyhoví žádosti srbské vlády, která k tomu hlavu státu vyzvala v pondělí. Podle dnešního vydání srbského deníku Blic se již premiér Vojislav Koštunica dohodl na povolební spolupráci s ultranacionalisty ze Srbské radikální strany (SRS) Tomislava Nikoliče.

Koštunica oznámil demisi kabinetu v sobotu kvůli nejednotnosti koaličních stran v postoji ke Kosovu a Evropské unii. Nové volby podporují všechny hlavní politické strany v Srbsku, neboť je považují za jediné řešení současné patové situace na srbské politické scéně.

Prozápadní uskupení v čele s vládní Demokratickou stranou (DS) prezidenta Tadiče jsou totiž pro pokračovaní integrace navzdory souhlasu většiny států unie s jednostranným odtržením Kosova od Srbska. Nacionalisté, k nimž se řadí i premiérova Demokratická strana Srbska (DSS), chtějí naopak zastavit sbližování s EU, dokud unie neuzná územní celistvost Srbska i s Kosovem.

Podle posledních průzkumů vedou v preferencích opoziční ultranacionalisté, kterým by dalo svůj hlas asi 40 procent Srbů. S mírným odstupem za ní je Tadičova DS společně se spřízněnou liberální formací G17 Plus. Koštunicova DSS je s velkou ztrátou až třetí.

Podle dnešního vydání listu Blic se již Koštunica dohodl s Nikoličem na základních principech spolupráce po volbách. Oznámení o demisi vlády Koštunica také učinil až poté, co získal Nikoličův souhlas s vytvořením koalice, podotkl deník.

Koaliční rozhovory údajně zahájil i prozápadní tábor. Tadičova DS podle Blicu jedná s G17 Plus a s Demokratickou stranou Sandžaku dosavadního ministra práce a sociálních věcí Rasima Ljajiče.

Vydáno pod