Rusové při prezidentských volbách na protest zničili milion lístků a další si odnesli domů

Moskva - Ruští občané v den prezidentských voleb zničili přes milion volebních lístků, které nicméně vhodili do uren, a dalších sto tisíc si odnesli domů, i když to zakazuje zákon. Podle agentury Interfax to dnes řekl předseda ústřední volební komise Vladimir Čurov. Volby s výrazným náskokem vyhrál nynější vicepremiér Dmitrij Medveděv, který se těšil podpoře Kremlu, státního aparátu i státem ovládaných médií.

Rusové, kteří s podobou prezidentských voleb 2. března nesouhlasili, volební lístky přeškrtávali, kreslili na ně různé karikatury, psali vzkazy členům volebních komisí či vysvětlovali svůj opoziční postoj. Na internetu se nyní objevily fotografie některých podobným způsobem upravených volebních lístků.
 
K takovému postupu už před volbami své příznivce vyzvaly některé ruské politické síly. Jim i západním pozorovatelům se nelíbil způsob, jakým ruské úřady znemožnily některým osobám vůbec kandidovat, i v podstatě neskrývané nadržování státních televizních kanálů Medveděvovi - kandidátovi, kterého osobně doporučil nynější prezident Vladimir Putin.
 
Podle dnešních údajů šéfa volební komise bylo nejvíce lístků zničeno v Kemerovské a Pemzenské oblasti a také v hlavním městě Moskvě. O něco více než milion zničených volebních lístků je přitom podle Čurova údajem v poslední době v Rusku obvyklým. Pro Medveděva 2. března podle oficiálních výsledků voleb hlasovalo přes 52,5 milionu voličů. Kandidát slibující pokračování stávajícího kurzu země a Putina jako premiéra tak získal 70,28 procenta hlasů.