V Iráku dnes zahynulo nejméně 25 lidí

Bagdád - Výbuch bomby nastražené na silnici v jižním Iráku usmrtil dnes 16 lidí v projíždějícím autobuse. Dalších devět mrtvých si vyžádaly boje v severním Iráku. Povstalci v Iráku od začátku týdne zabili také při dvou různých útocích osm amerických vojáků.

Útok na autobus s civilními cestujícími se odehrál asi 80 kilometrů jižně od města Násiríja, kam vozidlo směřovalo z Basry. Kromě 16 mrtvých dalších 22 lidí utrpělo zranění. Silnice spojující Basru s Násiríjí a následně Bagdádem je hlavní komunikací v jižní části Iráku.

Při útoku neznámých ozbrojenců na kontrolní stanoviště v severoiráckém Mosulu byli dnes zabiti čtyři policisté a jeden civilista. Ostatní mrtví jsou ozbrojenci, jejichž příslušnost ale nebyla zjištěna. Americké síly považují Mosul za centrum boje proti teroristické síti al-Káida. Mnoho extremistů se právě do této oblasti uchýlilo v posledních měsících.

Americké vojenské zdroje dnes oznámily, že v pondělí si výbuch nálože na silnici v provincii Dijála severně od Bagdádu vyžádal životy tří amerických vojáků. V Dijále je obyvatelstvo etnicky i nábožensky velmi různorodé. A je jednou ze čtyř provincií severně od irácké metropole, kde americké a irácké síly společně letos podnikly několik operací poté, co se ozbrojenci al-Káidy znovu seskupili v severní části země.

Od loňského června, kdy americké jednotky v zemi posílily o 30 000 mužů, nicméně násilí v Iráku podle amerických a iráckých oficiálních zdrojů kleslo o 60 procent.

Vydáno pod