Podle zprávy MZ USA se lidská práva porušují v Číně, především ale v Súdánu, Zimbabwe či Barmě

Washington - Čína, hostitel letních olympijských her, i nadále porušuje lidská práva, perzekvuje novináře a mučí politické vězně. Vyplývá to z čerstvé zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě v roce 2007, z níž dnes citovaly tiskové agentury. Dokument, který se zabývá situací ve více než 190 zemích světa, kritizuje také Rusko, ale především tradiční znepřátelené země jako Írán, Severní Koreu, Sýrii či Zimbabwe.

Podle agentury AFP však Spojené státy i přes kritiku čínského režimu zemi vyňaly z „černé listiny“ států, které nejvíce potlačují lidská práva. Naopak prý na tento seznam přidaly Sýrii, Súdán a Eritreu.

Zpráva ministerstva zahraničí USA nicméně poukazuje na to, že čínská vláda i přes některé reformy i nadále mučí své politické vězně, a to včetně elektrických šoků a bití. V minulém roce prý navíc zesílila cenzuru internetu i domácího tisku a nadále omezuje svobodu projevu. „Vláda pokračuje v monitorování, zatýkání a věznění novinářů, internetových publicistů a bloggerů,“ píše se v dokumentu.

Zpráva kritizuje i současnou situaci v Rusku, zejména fakt, že místní bezpečnostní složky údajně i nadále beztrestně zabíjejí a mučí politické oponenty.

Lidská práva jsou prý ohrožena i v Pákistánu, a to i přes závazky prezidenta Parvíze Mušarafa dovést zemi k demokracii. Vzhledem k násilnostem extremistů a slabé vládě jsou na tom s lidskými právy špatně též Irák a Afghánistán.

Mezi deset zemí, které nejvíce porušují lidská práva, podle USA patří Severní Korea, Barma, Írán, Sýrie, Zimbabwe, Kuba, Bělorusko, Uzbekistán, Súdán a Eritrea. Situaci lidských práv v Súdánu a Zimbabwe zpráva označuje za „příšernou“, podobně je na tom i Barma. O mnoho lepší není údajně ani situace v Severní Koreji, kde vláda vězní a zabíjí své politické oponenty.

Americké ministerstvo zahraničí letos do zprávy zařadilo i zmínku o dodržování lidských práv v USA. V této souvislosti Spojené státy čelí mezinárodní kritice, a to zejména vzhledem k věznění údajných teroristů na základě Guantánamo na Kubě. Zpráva se sice stavem lidských práv v USA detailněji nezabývá, nicméně se v ní tvrdí, že „americká vláda bude i nadále reagovat na obavy o svých vlastních praktikách, včetně těch, které mají náš národ ochránit před globální hrozbou terorismu“.