Bývalý thajský premiér před soudem znovu odmítl obvinění z korupce

Bangkok - Bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra dnes před soudem v Bangkoku znovu odmítl obvinění z korupce a zneužívání svého postavení, jemuž čelí společně se svou ženou. Trestní stíhání je podle něj politicky motivované. Proces byl odročen na 29. dubna, Šinavatrovi hrozí až deset let vězení.

Osmapadesátiletý Šinavatra, který se 28. února vrátil do Thajska po 18 měsících v exilu, údajně zvýhodnil svou manželku při prodeji státního pozemku v centru Bangkoku. Thajské protikorupční zákony přitom zakazují politikům i jejich rodinným příslušníkům obchodovat se státem. Obžaloba Šinavatru dále obviňuje ze zneužívání výtěžků ze státní loterie, kterou jeho vláda organizovala v letech 2003-2006.

Telekomunikační magnát, jehož vládu ukončil v září 2006 vojenský převrat, zůstává v Thajsku nadále velmi populární. Před soudní budovu ho dnes přišly pozdravit stovky příznivců. Shromáždění lidé provolávali hesla jako „Tchaksin premiérem“, přestože soud již dříve Šinavatrovi zakázal další politickou kariéru. Bývalý předseda vlády sám jakékoli zapojení do thajské politiky odmítá. Návrat do vlasti mu umožnilo vítězství jeho politických spojenců v prosincových volbách.