Kvůli chřipkové epidemii uzavřel Hongkong na dva týdny školy a školky

Hongkong - Více než půl milionu dětí v Hongkongu nesmí ode dneška na 14 dní do svých mateřských a základních škol. Opatření předcházela úmrtí tří dětí, které měly všechny příznaky chřipky. Lékaři sedmimilionový Hongkong uklidňují, že zatím nejde o epidemii, příčinu úmrtí dětí ale neznají. Vláda už požádala vědce, aby dětská úmrtí vyšetřili, a uklidňuje veřejnost, že není důvod k panice.

U všech postižených dětí se objevila horečka a pravděpodobně šlo o některou z variant chřipky. Hongkong už hlásí 200 případů podobných onemocnění a vláda přistoupila k preventivnímu uzavření škol a školek z obavy před rozšíření choroby. Jde o první uzavření škol na základě obavy o veřejné zdraví od roku 2003, kdy Hongkong zasáhla epidemie syndromu akutního respiračního selhání (SARS).

Dosavadní nálezy nepotvrzují, že by šlo o nebezpečný virus ptačí chřipky nebo infekční nemoci SARS, která v Hongkongu v roce 2003 zabila téměř 300 lidí. Podle mluvčího Světové zdravotnické organizace (WHO) Petera Cordingleyho by lidé měli vědět, že když chřipka udeří v plné síle, vybírá si oběti mezi malými dětmi a starými nebo nemocnými lidmi.