Pět let po pádu Saddáma je humanitární situace v Iráku špatná, bezpečnostní trochu lepší

Bagdád - Pět let po americké invazi do Iráku, jejíž výročí připadá na 20. března, se bezpečnostní situace v této zemi zlepšuje, zhoršují se ale životní podmínky civilního obyvatelstva. Podle zprávy Mezinárodního červeného kříže patří mezi nejhorší na světě.

Podle Mezinárodního červeného kříže nemají dvě třetiny Iráčanů přístup k nezávadné pitné vodě. Některé rodiny jen za ni dají třetinu svého měsíčního příjmu, který dělá asi 150 dolarů. Obrovské problémy jsou i s dostupností zdravotní péče. V nemocnicích chybějí základní léky i kvalifikovaní doktoři. Nabízejí 30 tisíc lůžek, potřeba by přitom bylo víc než dvojnásobek. Každý třetí Iráčan, tedy zhruba osm milionů lidí, je zcela závislý na humanitární pomoci. Červený kříž v Iráku ročně utratí přes 100 milionů dolarů.
 
Podle zprávy organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) nepřineslo svržení režimu Saddáma Husajna v Iráku vojenskými silami USA a jejich spojenců tamějšímu obyvatelstvu žádnou úlevu. Byť podle amerického velení násilnosti poklesly od loňského června až o 60 %, zůstává Irák jedním z nejnebezpečnějších míst světa. Své domovy musely opustit již více než čtyři miliony lidí. Na iráckou společnost mají zničující dopad útoky ozbrojených skupin a sektářské násilí. I komunity, které dříve žily v relativním klidu, se nyní ocitají uprostřed otevřeného konfliktu, uvádí zpráva AI. Situace se zhoršila především pro ženy, které jsou vystaveny nátlaku ze strany náboženských extremistů. Vládní síly se podle AI dopouštějí mučení zadržených, irácké úřady nedokázaly využít příležitost k posílení lidských práv a vybudování fungujícího právního státu a přes nespolehlivost justice padly již ve stovkách procesů rozsudky smrti.
 
Podle posledního společného výzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO) a irácké vlády, jehož závěry byly publikovány v lednu, bylo od března 2003 do června 2006 zabito více než 150 000 lidí. Přesný počet těch, kteří od zahájení invaze vedené USA přišli o život, však nikdo nezná.