Kaczyńská podpořila mimoděložní oplodnění, církev se bouří

Varšava - Manželka konzervativního polského prezidenta Lecha Kaczyńského Maria řekla, že podporuje umělé mimoděložní oplodnění. Vstoupila tak do ostré diskuze o takzvaném oplodnění in vitro, proti němuž brojí polští biskupové. Spor o jeho přípustnosti se v katolické zemi rozpoutal po loňských podzimních volbách.

„Podporuji in vitro, protože rozumím tragédii lidí, kteří chtějí mít potomky, ale nemohou,“ nechala se slyšet Kaczyńská. Její prohlášení vyvolalo mezi politiky i duchovními řadu komentářů.
 
Arcibiskup Józef Žyciński vnímá slova Kaczyńské především jako projev soucitu s manželstvími, která trpí kvůli neplodnosti. Komentář kněze Andrzeje Renbacze, který zasedá v radě pro věci rodiny polského biskupského sněmu, je mnohem ostřejší. „Paní Kaczyńská se tím, že podpořila metodu in vitro, postavila mimo učení církve. In vitro je podle katolické církve nepřípustné,“ uvedl Renbacz.

Polsko a Albánie jsou jedinými státy v Evropě, kde náklady na léčení neplodnosti hradí v plné výši pacient. Podle statistik je nyní v Polsku asi milion neplodných manželství, umělé mimoděložní oplodnění by mohlo pomoci asi čtvrtině z nich. 
   
Pod pojmem asistovaná reprodukce se většinou myslí umělé oplodnění ve zkumavce. Další metody - použití spermií dárce nebo inseminace - jsou na okraji zájmu. Umělé oplodnění se používá zejména při neplodnosti mužů. Spermie se za pomoci skleněné jehličky vpraví přímo do vajíčka, což by přirozenou cestou nedokázala. Tímto způsobem vznikne hned několik zárodků. Část embryí se zmrazí pro případ, že by pár chtěl mít v budoucnu další dítě. Nevyužité zárodky jsou likvidovány. Právě likvidace nepotřebných zárodků je pro církev zásadní problém.
 
Podle gynekologa Karla Řežábka se možnost přirozeného oplodnění snižuje. „Je to dáno tím, že populace stárne a mladí lidé odkládají početí dítěte do vyššího věku. S rostoucím věkem žen se naděje na přirozené otěhotnění zmenšuje. Zároveň se zmenšují parametry spermiogramu u mužů,“ vysvětlil ve vysílání ČT Řežábek. Páry tak musí stále častěji vyhledávat pomoc v centrech asistované reprodukce.