Obří Airbus A380 poprvé letěl s platícími cestujícími do Evropy

Londýn - Obří letoun Airbus A380 má za sebou první komerční let na lince do Evropy. Včera odpoledne přistál na londýnském letišti Heathrow. V říjnu začaly létat tři obří Airbusy A380 mezi Singapurem a Austrálií. Teď tímto největším letadlem pro osobní přepravu letěli první platící cestující do Evropy.

Singapurské aerolinie své stroje koupily s luxusním vybavením. Nezvyklý komfort si po přistání v Londýně chválili i ti, kteří letěli turistickou třídou.  „Je to nádherné, předtím jsme letěli z Aucklandu, a tady je takové ticho, to je úplně něco jiného. Tady slyšíte, co si lidi povídají,“ říká nadšený cestující. „Je to méně hlučné, celé je to prostornější, světlejší. Myslím, že se jim to letadlo moc povedlo,“ pokračuje další pasažér.

Cestujícím bude premiérový let připomínat pamětní list. Spokojená byla i posádka. „Řídit takový stroj je radost, vůbec necítíte tu jeho obrovskou velikost. Motory jsou úžasné a říkají to všichni piloti, se kterými jsem mluvil,“ tvrdí kapitán Gerard Yeap.

Poprvé obří Airbus A380 přistál v Londýně v květnu 2006. Byl to prototyp, který testoval letištní infrastrukturu. Od té doby muselo heathrowské letiště investovat přes 440 milionů liber na zpevnění přistávacích ploch a vybudování nových připojení k terminálu. Letiště doufá, že se mu investice vrátí. Stroje A380 už si objednaly i domácí aerolinky British Airways a Virgin Atlantic.