Český rekonstrukční tým zahájil činnost v Lógaru

Praha/Lógar - Ode dneška působí v afghánském Lógaru český provinční rekonstrukční tým (PRT). Jeho činnost dnes odstartovala slavnostním ceremoniálem, kterého se účastnil i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Tým tvoří asi 200 vojáků a také deset odborníků na nejrůznější oblasti. PRT má na starost rozvoj provincie, která je velká asi jako Pardubický kraj.

Lógar je malá provincie ležící na hranici hlavního města Kábulu. Patří mezi rizikové oblasti, protože si tudy často razí cestu do hlavního města protivládní aktivisté. Na bezpečnost proto dohlíží asi dvě stě vojáků. Odborníci z různých oblastí se pak postarají o rozvojové a rekonstrukční aktivity. Budou dohlížet na vzdělávání místních obyvatel nebo na obnovení infrastruktury.

Slavnostního zahájení činnosti PRT v Lógaru se zúčastnili kromě českých představitelů týmu i místní političtí zástupci, včetně guvernéra provincie. Český tým bude v oblasti působit tři roky. Provinční rekonstrukční tým zde naváže na projekty, které v místě započali Američané.

Vydáno pod