Sarkozy oznámil redukci francouzského jaderného arzenálu

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil, že Francie o třetinu sníží stav svých jaderných zbraní, jejichž nosiči jsou rakety a letadla. "Po této redukci bude náš arzenál obsahovat méně než 300 jaderných hlavic," prohlásil v Cherbourgu, kde byla za jeho přítomnosti spuštěna na vodu čtvrtá francouzská jaderná ponorka nové generace.

Sarkozy prohlásil, že dnešní svět je složitější a nestabilnější než dříve, „absolutně vyloučil“, že by Francie za těchto okolností polevila ve své bdělosti, a řekl, že novým potřebám bude přizpůsoben i francouzský jaderný arzenál. Mezi možnými zdroji hrozby jmenoval Írán.

Prezident zároveň zdůraznil, že Francie zachová své jaderné odstrašení na žádoucí úrovni, protože je to nejzákladnější záruka zachování nezávislosti jejího rozhodování. Francouzské jaderné odstrašení Sarkozy označil za výhradně obranné, ale dodal, že pokud by někdo ohrozil životní zájmy Francie, musí počítat s její odpovědí. Zároveň navrhl okamžité zahájení rozhovorů o smlouvě, která by zakázala rakety země-země krátkého a středního doletu.

Ponorka s názvem Le Terrible (Hrozný), která dnes byla spuštěna na vodu, je vyzbrojena šestnácti jadernými raketami dlouhého doletu. Je dlouhá 138 metrů, váží 14.200 tun, tedy stejně jako Eiffelova věž, a je schopna se potopit do hloubky 300 metrů. Je údajně tisíckrát tišší než její předchůdkyně.

V roce 2010 na ní mají být jako na první francouzskou ponorku umístěny nové francouzské jaderné rakety M51. Jejich dolet se tají, ale podle dnešního listu Le Figaro bude nejméně 8000 kilometrů proti 6000, který mají dosavadní rakety.

Francie má podle listu na jaderných ponorkách asi 85 procent svých jaderných hlavic, zbytek je na letadlech.