Chudé oblasti Slovenska trápí vysoká úmrtnost dětí

Prešov - Slovenští lékaři varují: zatímco ve světě dětská úmrtnost klesá, v chudých slovenských regionech je to naopak. Z tisíce dětí ve věku do pěti let jich na Slovensku umírá osm. Ve srovnání například s Českem je to až dvojnásobek. Přitom ještě v roce 1990 byla situace v obou zemích podobná.

Nízká vzdělanost, chudoba, nedostatečná výživa, špatné hygienické podmínky a zanedbanost ze strany rodičů jsou hlavní příčiny vysoké úmrtnosti dětí, která sužuje především osady na východě a jihu středního Slovenska. „Je třeba zavést nějaká opatření, a to nejen zdravotnická, která by pomohla situaci zlepšit,“ varuje předseda Pediatrické kliniky v Prešově Ján Koval. „Nejedná se tu o etnický, ale o sociální problém,“ dodává sociolog Alexandr Mušinka z prešovského Ústavu pro studium menšin.

V těchto oblastech se najdou i zodpovědní rodiče, jsou však spíše výjimkou. V osadách, kde se koncentruje chudoba se podle Mušinky úplně mění vzorce chování: „Když nemáte peníze, tak se budete rozhodovat, jestli si koupíte mýdlo, léky nebo chleba,“ vysvětluje sociolog. 

Žádná slovenská vláda dosud nepředstavila ucelenou koncepci řešení těchto problémů. Jednou z cest, jak pomoci snížit dětskou úmrtnost, by podle odborníků mohlo být ta, kdyby například úřady podmínily sociální pomoc státu pravidelnou návštěvou lékaře.