Mušaraf slíbil podporu nové pákistánské vládě

Islámábád - Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf dnes ujistil, že bude podporovat novou vládu i navzdory tomu, že v jejím čele téměř jistě stane jako premiér Júsuf Ráza Gílání. Tohoto bývalého předsedu parlamentu podle médií nechal před několika lety odsoudit pro údajné zneužití pravomoci veřejného činitele ke čtyřletému vězení, z něhož Gílání vyšel v roce 2005.

"Cesta k demokracii a rozvoji, kterou jsme nastoupili před osmi lety, nyní
dosáhla svého cíle. Začala nová éra skutečné demokracie," prohlásil
Mušaraf. Současně vyjádřil přesvědčení, že nová vláda udrží v zemi
vystavené útokům teroristů mír a zajistí Pákistánu sociální i ekonomický
mír. "A také věřím, že vláda dodrží politický mír a bude pokračovat se
stejným odhodláním v našem boji proti terorismu a extremismu," dodal.

Gílání už ujistil, že zůstane věrný odkazu zavražděné někdejší premiérky Bénazír Bhuttové a bude dál pokračovat v jejím poslání. Prohlásil rovněž, že bude usilovat o čelnou úlohu parlamentu v rámci pákistánské demokracie. Zdůraznil, že je připraven spolupracovat se všemi demokratickými silami v zemi.

Nominaci Gíláního oznámil na sobotní tiskové konferenci v Islámábádu mluvčí Pákistánské lidové strany (PPP), v jejímž čele stála Bhuttová až do své smrti při atentátu koncem loňského roku.

Podle agentury Reuters zatím není jasné, zda Gílání nemá sloužit pouze jako dočasný předseda vlády, aby podržel premiérské křeslo pro Ásifa Alího Zardárího, vdovce po Bhuttové a spolupředsedu PPP. Předsedu vlády má parlament zvolit na zasedání, které Mušaraf svolal na pondělí. O den později složí do rukou prezidenta nový premiér přísahu.

Nový pákistánský kabinet, který vzejde z voleb konaných 18. února, budou tvořit dosud opoziční strany Pákistánská muslimská liga bývalého premiéra Naváze Šarífa (PML-NM) a především Pákistánská lidová strana. Obě strany 9. března podepsaly dohodu o vytvoření vládní koalice a dohodly se, že nového premiéra navrhne PPP, která získala ve volbách nejvíce hlasů.