Situace v jižním Afghanistánu se přiostřuje

Kábul - Aktivita Talibanu v Afghánistánu neustále roste. Jenom loni zahynulo v této válkou zmítané zemi přes 370 spojeneckých vojáků, hlavně Američanů. Mrtvých v koaličních silách přibývá i letos. Nejhorší situace je na jihu Afghánistánu , kde bojují také čeští vojáci ze Skupiny speciálních operací Vojenské policie.

V provincii Helmand v jižním Afghánistánu je nejhorší bezpečnostní situace v celé zemi. Bojovníci Talibanu tu skoro každý den napadají spojenecké vojáky včetně českých specialistů. Je zde nejvíc útoků sebevražedných atentátníků a na dálku odpalovaných náloží.
 
V přímém boji totiž Taliban nemá šanci, proto se uchyluje k partyzánskému způsobu boje. Spojenečtí vojáci se dokáží ubránit skoro všemu. Proti rádiově odpalovaným bombám a minám používají speciální rušičky nebo obrněná auta. Největším problémem jsou sebevražední atentátníci, jejich útokům se prostě nedá ubránit: „Jsou neodhalitelní, mohou se přiblížit k vojákům do těsné blízkosti a poté tím nejefektivnějším způsobem zaútočit,“ říká jeden z členů speciální jednotky.
 
Právě při útoků sebevražedného atentátníka zemřel toto pondělí jeden český voják. Příslušníci SOGu to proto Talibanu chtějí v Helmandu vrátit i s úroky.
 
Jednotky Talibanu se ale stále nedaří spojeneckým silám úplně porazit. Taliban má totiž stálý přísun peněz z opia i stálý přísun nových bojovníků. Jsou to často mladíci z medres, náboženských škol, nemají jiné vzdělání, jsou to ale také žoldáci či bojovníci na drogách.
 
Útvar speciálních operací bojuje v provincii Helmand v jižním Afghanistánu od dubna loňského roku, čeští vojenští specialisté tu zůstanou až do konce letošního října.