V norském Älesundu se zřítil obytný dům, pět osob se stále pohřešuje

Oslo - Ve městě Älesund na západním pobřeží Norska se dnes po půl čtvrté ráno sesunula skála na šestipatrový obytný dům. V troskách zřícené budovy se stále nachází pět pohřešovaných, šance na jejich přežití je podle záchranářů velmi malá. Do nemocničního ošetření byly s méně závažnými zraněními převezeny dvě desítky osob.

Neštěstí se odehrálo po sesuvu části skály stojící za domem. Valící se masa podsekla spodní patra stavby a odhodila budovu asi o deset metrů. Horní patra však zůstala prakticky nepoškozená. K pomoci byly povolány i oddíly civilní obrany a obyvatelé okolních domů byli evakuováni. Neštěstím bylo narušeno plynové vedení a únik plynu zkomplikoval záchranné práce. Pátrání po pohřešovaných bylo přerušeno, když do trosek budovy narazil druhý sesuv skály.

„Když byl dům před pěti lety postaven, odebrali stavbaři velkou část tohoto kopce,“ uvedl k pádu jeden z obyvatel postiženého místa. Podle jiného svědka předcházela sesuvu mohutná exploze.

„Obáváme se, že nejméně pět pohřešovaných osob zahynulo,“ řekl norské televizní stanici TV 2 vedoucí záchranářů Kjell Kvernseth. Dosavadní údaje hovoří o tom, že v domě bydlelo asi 20 obyvatel. Není však jisté, kolik jich bylo v době neštěstí doma a kolik jiných lidí mohlo v postižené stavbě nocovat.