V Mnichově je k vidění vypreparovaný slavný medvědí tulák Bruno

Berlín - Bavorská medvědí a mediální hvězda Bruno vstala z mrtvých. Slavného huňáče, jehož životní dráhu před dvěma lety se souhlasem bavorské vlády neslavně ukončili neznámí střelci, si mohou od čtvrtka jako vypreparovaný exponát prohlédnout návštěvníci muzea Člověk a příroda v mnichovském zámku Nymphenburg.

Stálá expozice má připomenout nejen osud zvířete, ale i kult, který se vytvořil kolem prvního hnědého medvěda spatřeného ve volné přírodě na území Německa po 171 letech. Medvědí tulák se pohyboval v nebezpečné blízkosti lidských obydlí v německo-rakouském pohraničí, vyjídal úly i kurníky a rozsápal několik ovcí. Nedokázali jej dopadnout ani najatí finští lovci se speciálně vycvičenými psy, a tak musel být s požehnáním bavorské zemské vlády a k nevoli ochránců přírody zastřelen. Jména těch, kteří jej 26. června 2006 skolili, se dodnes tají.
 
Bruno plnil stránky tisku nejen za svého života, ale i po smrti. Stal se doslova mediální hvězdou, objevil se i jako plyšák a byl předmětem mezinárodní přetahované mezi Německem a Itálií, odkud se přes Alpy do Rakouska a Německa zatoulal.
 
Vycpaný Bruno se nyní ve skleněné vitríně právě snaží vniknout do úlu; muzeum tvrdí, že chtělo zachytit scénu z jeho krátkého života. Kromě vlastního exponátu dokumentují medvědův osud fotografie a výstřižky z dobového tisku. Na vycpanině pracoval několik měsíců preparátor Dieter Schön, který vytvořil model z umělé hmoty, na nějž našil skutečnou Brunovu kůži. Zvíře rovněž dostalo skleněné oči a nové zuby.
 
Německá veřejnost je stále rozdělena v názoru na medvědův odstřel. Zatímco jedni čin odsuzují, jiní připomínají, že zvíře rozsápalo několik domácích zvířat a bylo nebezpečné. Někteří lidé oslovení německou televizní stanicí ZDF pokládají za pokrytectví, že se s velkou pompou vystavuje medvěd, který byl s požehnáním bavorské vlády odstřelen. Vláda však tvrdí, že díky zkušenosti s Brunem si napříště bude moci lépe poradit s podobnými případy zvířecích tuláků.

Ještě větší proslulosti než Bruno dosáhl jeho sněhobílý kolega Knut. Ten se 5. prosince 2006 narodil jako první lední medvěd v Berlíně po 33 letech. Matka Tosca se o něj odmítla starat, a tak se jej na několik měsíců ujal pečovatel Thomas Dörflein. Na medvěda, který dnes váží už téměř 150 kilogramů, se během loňského roku přišlo do zoo podívat na 2,5 milionu lidí. Berlínská zoo na dodatečných ziscích ze vstupného a z prodeje suvenýrů - hlavně plyšových - s motivy Knuta vydělala odhadem pět milionů eur.

  • Dobový tisk o medvědovi Brunovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/144/14315.jpg
  • Vycpaný medvěd Bruno autor: ČT24, zdroj: ZDF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/144/14310.jpg
  • Hrob potulného medvěda Bruna autor: ČT24, zdroj: ZDF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/144/14313.jpg
Vydáno pod