Polský premiér Tusk se na protest proti represím v Tibetu nezúčastní zahájení OH v Číně

Varšava - Polský premiér Donald Tusk dnes v místním tisku oznámil, že se nehodlá zúčastnit zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her v Číně kvůli represím Pekingu v Tibetu. Podle deníku Dziennik se stal prvním šéfem některé z evropských vlád, který se takto jednoznačně rozhodl.

„Nemám v úmyslu se zúčastnit zahájení her v Pekingu. Polsko je země střední velikosti a nesnaží se být první, ale můj názor je velmi jasný: přítomnost politiků na zahájení těchto her se mi zdá nevhodná,“ řekl Tusk v polském deníku.

V Tibetu vypuklo 10. března největší protičínské povstání za poslední dvě desetiletí. Nepokoje ve Lhase tvrdě potlačily čínské bezpečnostní složky. Podle čínských oficiálních údajů zahynula dvacítka lidí, tibetské exilové organizace hovoří o nejméně 140 obětech. Podle Pekingu nepokoje vyvolal dalajlama, aby sabotoval olympijské hry v Číně.

Bojkot letních olympijských her v Číně nebo přinejmenším zahajovacího ceremoniálu s ohledem na čínský postup proti Tibeťanům ve středu nevyloučil také francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Šest osobností v čele se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem minulý týden uvedlo, že pokud Peking nepřestane s represí, mělo by se zvážit, zda je vůbec vhodné pořádat v Číně letní hry. Naopak britský premiér Gordon Brown bojkot nepodpořil, zdůraznil jen podporu dalajlamovi.

Prezident Václav Klaus se nepojede podívat na letní olympiádu do Číny, píše na svých stránkách www.klaus.cz. Uvádí, že jeho motivací ale „není hrozba Číně“. Současně se zmínil o tom, že jako celoživotní sportovec je proti politizaci sportu a proti závodění v tom, kdo udělá olympiádu velkolepější. Hrad se k důvodům neúčasti nevyjádřil. Klaus již dříve prohlásil, že je událostmi a násilím v Tibetu velmi znepokojen.