Češi objevují novinku z Číny - elektronické cigarety

Praha - Češi postupně začínají přicházet na chuť elektronickým cigaretám. Patent z Číny je na českém trhu teprve krátce, ale řady odborníků už na něj mají odlišný názor. Jedni si myslí, že tzv. e-cigarety pomáhají přestat s kouřením, podle druhých naopak zvyšují závislost na nikotinu. Novinka přináší kuřákům řešení pro chvíle, kdy se kouřit nesmí nebo se to nehodí, například v restauracích nebo v zaměstnání.

„Je to vlastně malý přístroj, který sofistikovaně uvolňuje nikotin. Vypadá poměrně věrně, například z něj vychází dým,“ přibližuje cigaretovou náhražku Kateřina Langrová z České koalice proti tabáku. Cigareta funguje na principu obvodu, který po natažení vzduchu uvolňuje roztok vody a nikotinu z vyměnitelné náplně. E-cigareta je tak vhodná i do nekuřáckých prostor. „Cigareta nehoří, nevydává klasický kouř, ale kuřáka uspokojí z hlediska nikotinu,“ vysvětluje distributor cigaretové náhražky Boris Netopil. 

V základní verzi stojí e-cigareta přibližně dva a půl tisíce korun. Lze si ale objednat i luxusní verzi ze čtrnáctikarátového zlata. Výrobci e-cigaretu stále zdokonalují. První na trhu byl typ doutník, poté e-minicigar, cigareta ve špičce a dýmka. Novinkou je elektronická cigareta druhé generace. Ta už vypadá i voní jako cigareta klasická. 
 
Elektronická cigareta dlouhodobě nešetří jen kuřákovy plíce, ale i jeho peněženku. Kuřákovi, který spotřebuje dvacet cigaret denně, se investované peníze i po započtení ceny náplní vrátí zhruba po půl roce. Navíc může odvykající kuřák získat i podporu od svého zaměstnavatele. „Mohou to být finanční odměny nebo bonusy ve formě příspěvku na léčbu,“ říká Kateřina Langrová.