Kolumbijská vláda nabízí propuštění povstalců za Betancourtovou

Bogotá - Kolumbijská vláda navrhla povstalecké skupině FARC výměnný obchod. Za propuštění rukojmích a bývalé prezidentské kandidátky Ingrid Betancourtové slibuje propuštění vězněných povstalců. Na dohodu přistoupil i kolumbijský prezident Álvaro Uribe, který dřív jednání odmítal. Betancourtová, která byla unesena před šesti lety během prezidentské kampaně, je totiž vážně nemocná.

Dekret, který Uribe podepsal, by měl urychlit snahu o výměnu zadržovaných politiků, policistů a vojáků, kteří jsou ve špatném zdravotním stavu, za vězněné povstalce. Jednání s vládou dlouhé měsíce blokovaly tvrdé požadavky FARC. Výměna by měla být jednorázová a nemusela by ještě vést ke konečné dohodě.

Ve čtvrtek se objevily informace, že Betancourtová je podvyživená a její pokožka je zanícená kvůli pobodání hmyzem. Údajně má trpět i žloutenkou typu B. V únoru ji povstalci dopravili k ošetření do jedné ze stanic první pomoci, které působí v pralesních městech kontrolovaných FARC.

Teroristická organizace ale Uribeho nabídku pravděpodobně nepřijme. Podmínkou propuštění povstalců totiž je, že budou spolupracovat s justicí a nebudou pokračovat v násilné činnosti. FARC už v minulosti daly najevo, že propuštění povstalci se vrátí ke svým jednotkám v pralesích. A rozhovory o výměně hodlají zahájit pouze tehdy, když budou demilitarizovány okresy Pradera a Florida v departementu Valle del Cauca v oblasti jeho metropole Cali. Uribe ale nehodlá nechat tyto oblasti a jejich více než 100 000 obyvatel v rukou povstalců.