Ruská prokuratura prý zná jméno vraha Politkovské

Moskva - Ruské úřady znají jméno bezprostředního vykonavatele vraždy novinářky Anny Politkovské, která byla zastřelena loni v říjnu před svým domem v Moskvě. Oznámila to dnes ruská generální prokuratura. Zástupce prokuratury Smirnov neuvedl jméno podezřelého, řekl jen, že po něm pátrá policie.

Vyšetřování vraždy Politkovské bylo prodlouženo do 7. září. V jeho rámci už bylo vyslechnuto na 60 svědků, provedeno pět soudních expertiz a několik konfrontací osob, které mají nějakou souvislost se zločinem.

Ruská prokuratura obviňuje z podílu na vraždě novinářky devět lidí. Mezi nimi je i pracovník Federální bezpečnostní služby (FSB) Pavel Rjaguzov, který je ale obviněn i ve dvou jiných kauzách. Už dříve se uvádělo, že Rjaguzov je podezřelý z toho, že předal vrahům Politkovské její adresu.

Ruští vyšetřovatelé už loni v říjnu tvrdili, že vědí, kdo známou novinářku zavraždil, ale neobvinili ho. Případ tehdy označovali za objasněný, ale jinou věcí je podle nich usvědčit celý řetězec pachatelů vraždy důkazy, které by obstály před soudem.

Obránci lidských práv mají podezření, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Kreml několikrát naznačil, že zločin mají na svědomí nepřátelé Ruska v zahraničí, ale důkazy pro toto tvrzení nepředložil.