Krajně pravicová Maďarská garda přijímá nové členy

Budapešť - V Budapešti složilo přísahu dalších 600 členů krajně pravicové Maďarské gardy. Jejich počet se tak zdvojnásobil. Polovojenská garda vyvolává negativní reakce v Maďarsku i v zahraničí. Členové Maďarské gardy se hlásí k historickému odkazu uherských králů a otců Maďarska. Jsou to pravicoví extremisti, odhodlaní bojovat s vnějším i vnitřním nepřítelem. Typické jsou jejich uniformy připomínající fašistickou minulost země. "Zájem o vstup do gard projevilo dalších patnáct tisíc lidí, aby k nám mohli vstoupit, musí projít výcvikem a musejí být bezúhonní," říká lídr Maďarské gardy Szegedi Csamad.

Nové posily neoficiálních obránců států jsou muži i ženy různého věku. Jejich přísaha byla svátkem pro příbuzné a kamarády. Tito lidi věří, že Maďarsku hrozí nebezpečí. „Maďarská garda je důležitá, třeba aby někdo chránil a posílil tento národ, nebo Maďaři z vlastní země úplně vymizí,“ tvrdí jeden z obyvatel Budapešti.
 
Maďarská garda není ozbrojená, nedovoluje to zákon. Obavy vyvolává ale už její samotná existence. Silný protest zaznívá z Bratislavy. Rafael Rafaj, lídr poslaneckého klubu Slovenské národní strany, se obává: „Tyto síly mají tendenci mít v pozadí iredentistickou ideologii, to znamená obnovu velkého Maďarska nebo Uherska.“  
 
Obavy z maďarské gardy vyjadřují i židovské organizace. Podle politických analytiků jsou však hlavním nepřítelem této organizace maďarští Romové. Maďarská garda útočí na Romy zatím jenom slovně. Je tu však reálná hrozba, že dojde k etnickému násilí.
 
Nad Maďarskou gardou se ale pomalu začíná smrákat. Ministerstvo spravedlnosti i romské organizace vyzvaly soudy, aby toto sdružení urychleně zakázaly. Pozorovatelé ale předpovídají, že než vynese soud verdikt, Maďarsko zažije ještě několik gardistických přísah.