Fico: Rozšíření americké protiraketové obrany do Evropy rozděluje členy NATO

Praha - Slovenský premiér Robert Fico je přesvědčený, že americký plán na umístění radaru v Česku a antiraket v Polsku rozděluje členy Severoatlantické aliance (NATO). Slovenskému premiérovi také mimo jiné chybí diskuse v Evropské unii, která je podle něj rozhodující organizací v Evropě. Znovu připomněl, že pokud by s takovým plánem přišla americká strana na Slovensko, slovenská vláda by jej odmítla.

Slovenská delegace na nadcházejícím summitu NATO v Bukurešti pravděpodobně nebude hlasovat pro žádné usnesení k začlenění amerického systému protiraketové obrany do alianční obrany. „Nepovažoval bych za správné, aby vláda Slovenské republiky souhlasila s umístěním takovýchto prvků na území Evropy,“ vysvětlil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce slovenský názor Robert Fico s tím, že on sám stále odmítá americké prvky protiraketové obrany v Česku a v Polsku.
 
Fico nicméně předpokládá, že se v Bukurešti bude o problému hovořit, protože nejen slovenské straně chyběla zejména v minulosti diskuse. „Nikdo se nikoho neptal a najednou jsme zjistili, že americké vojenské prvky by se měly objevit na území Evropy,“ postěžoval si Fico. USA měly podle Fica již na začátku informovat i ostatní evropské země, kterých se záměr rozmístit americké prvky protiraketové obrany dotýká.
 
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg popírá, že by systém protiraketové obrany rozděloval země NATO. Tento problém byl podle něj aktuální před necelým rokem. Mezitím se ale podle ministra zahraničí podařilo přesvědčit Spojené státy, aby systém byl začleněn do obranného systému aliance, čímž se situace radikálně změnila.