Bush přicestoval na historicky první návštěvu Ukrajiny, v Kyjevě demonstrace

Kyjev - Několik tisíc příznivců komunistické strany a krajní levice protestovalo dnes v ukrajinském Kyjevě proti americkému prezidentovi Georgi Bushovi. Ten přiletěl dnes večer do země na první oficiální návštěvu a zahájil zde svou evropskou cestu, jejímž vrcholem bude jeho účast na summitu NATO v Bukurešti. Jeho návštěva v předvečer summitu, který by měl mimo jiné rozhodnout o nabídce budoucího členství v NATO novým státům, má pro Ukrajinu symbolický význam. Bush ukrajinské snahy o členství podporuje a v úterý se setká s prozápadními představiteli země. V souvislosti s jeho návštěvou byla přijata velmi přísná bezpečnostní opatření a Kyjevané byli vyzváni, aby raději nevycházeli ze svých domovů.

Ukrajina není jediná, kdo projevil přání připojit se k alianci. Kromě ní o vstup usiluje také Gruzie, Chorvatsko, Albánie a Makedonie. Bukurešťská schůzka bude rozhodovat o tom, zda se státy budou moci zapojit do takzvaného Akčního plánu členství (MAP), což je předstupeň vstupu do NATO. Ambice Kyjeva i Tbilisi může ohrozit fakt, že s nimi jednoznačně nesouhlasí Rusko. Proti jsou ale i některé evropské země, například Německo či Francie.

S nízkou podporou bojuje hlavní propagátor NATO, ukrajinský prezident Juščenko, i na domácí frontě. „Podle průzkumů je až 70 procent Ukrajinců proti vstupu do aliance.“ řekl ČT24 komentátor ČRo6 Libor Dvořák. „Podobně jako Gruzie stojí i Ukrajina před možným rozdělením na východní a západní část.“

Kromě Ukrajiny by měl americký prezident posléze zavítat také do Chorvatska. Po skončení summitu NATO, který se uskuteční ve dnech 2. až 4. dubna, by se pak Bush měl setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Přijal totiž jeho pozvání k jednáním v černomořském letovisku Soči v neděli 6. dubna.