Podle Vlasty Parkanové pomůže americký radar v ČR také Izraeli

Jeruzalém - Nový americký protiraketový obranný systém, jehož radarová část má být umístěna v České republice, přispěje také k obraně Izraele. Prohlásila to v rozhovoru pro nedělní vydání izraelského listu Haarec česká ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ta dnes v Jeruzalémě jednala se svým izraelským kolegou Ehudem Barakem. "Pokud tu vznikne účinná protiraketová obrana, omezí hrozbu přestavovanou Íránem i pro Izrael," řekla Parkanová během návštěvy židovského státu.

Írán představuje pro Izrael bezpečnostní hrozbu - i proto, že se nachází v dostřelu íránských raket Šaháb, upozornil podle mluvčího českého ministerstva obrany Andreje Čírtka při jednání s Parkanovou Barak. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád kromě toho několikrát tvrdil, že by měl být židovský stát vymazán z mapy světa. Írán a také Sýrie podporují šíitské milice v sousedním Libanonu a především palestinské radikály. Izrael proto intenzivně rozvíjí vlastní protiraketovou obranu, poznamenal ministr.

Česká republika podporuje Izrael v jeho boji proti terorismu, ujistila podle českého mluvčího Parkanová Baraka. Zároveň vyjádřila podporu úsilí židovského státu o rozvoj vztahů se Severoatlantickou aliancí.

Parkanová s Barakem hovořila také o větší vojenské spolupráci mezi oběma zeměmi a možných dodávkách izraelských obranných systémů do Česka, uvedl Čírtek. Ministryně projevila zájem o prohlubování spolupráce například v oblasti přípravy a výcviku příslušníků ozbrojených sil.

Česko a Spojené státy se na hlavní smlouvě k radarové základně na českém území definitivně dohodnou během následujících dní, tedy do zahájení summitu NATO v Bukurešti nebo během něj, očekává vyjednavač o smlouvě a první náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. To, že podpis smlouvy se zřejmě blíží, nepřímo potvrdil ve Washingtonu také hlavní americký vyjednávač o protiraketové základně, náměstek šéfky americké diplomacie John Rood.