Američtí vědci zkoumali milostný život chobotnic

Washington - Milostný život chobotnic je mnohem složitější, než si kdokoli představoval. Studie, kterou zveřejnil tým Kalifornské univerzity v Berkeley, uvádí, že se chobotnice drží za "ruce", flirtují a také žárlivě střeží své milenky.

Členka vědeckého týmu Christine Huffardová se potápěla u břehů Indonésie, kde pozorovala druh chobotnice s latinským názvem Abdopus aculeatus. Tyto chobotnice mají hnědavé tělo o velikosti pomeranče a chapadla dlouhá asi 20 až 25 centimetrů.

Chobotnice chované v zajetí jsou prostudovány dobře, ale protože jsou to ostýchaví a často noční tvorové, jejich přirozené chování ve volné přírodě je známo méně. „Každý den strávený ve vodě jsme se dozvěděli něco nového o chování chobotnic,“ říká Huffardová a dodává: „Rychle jsme zjistili, že Abdopus aculeatus dělá prakticky opak každé hypotézy, kterou jsme si vytvořili na základě pozorování v akváriu.“

Vědci pod vodou pozorovali samečky hlavonožců střežící celé dny doupata svých samiček, zahánějící rivaly a dokonce je škrtící chapadly, pokud se příliš přiblížili. Na velikosti prý u chobotnic hodně záleží, i když v trochu jiném smyslu než u lidí. „Pokud už si samec rozhodl vybrat nějakou samičku a hlídat ji a chránit, pak si vybral tu největší v okolí, protože taková naklade víc vajíček,“ vysvětluje profesor biologie Roy Caldwell.

Jakmile chobotnice dosáhnou pohlavní zralosti, páří se obvykle několikrát denně. Samečkové mají speciálně tvarované chapadlo, kterým vkládají chumáč spermií do samičky, která se pak stáhne do svého doupěte a tam klade až desetitisíce vajíček. Oba rodiče umírají několik měsíců po páření a nechávají „novorozence“, aby se o sebe postarali, jak nejlépe dovedou.

Vydáno pod