Maďarský premiér Gyurcsány nabídl pro záchranu koalice svou rezignaci

Budapešť - Předseda maďarské vlády Ferenc Gyurcsány nabídl svou rezignaci, pokud to pomůže zachránit vládní koalici. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj z premiérovy Socialistické strany. Koaliční svobodní demokraté totiž včera oznámili, že z vlády na konci dubna vystoupí. Pobouřilo je, že premiér bez konzultace odvolal jejich ministryni zdravotnictví Ágnes Horváthovou.

Podle předsedy svobodných demokratů Jánose Kóky by měli ministři opustit své resorty k 30. dubnu. Svobodní demokraté vedou kromě zdravotnictví ještě ministerstva hospodářství a životního prostředí. Strana nechce vyvolat předčasné volby, které by podle průzkumů znamenaly konec působení svobodných demokratů v parlamentu.

Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) disponuje v parlamentu 20 z 386 křesel, socialistických poslanců je 190. To znamená, že bez menších partnerů by vláda ztratila parlamentní většinu. V případných předčasných parlamentních volbách by socialisty velkým rozdílem porazila opoziční pravicová strana Fidesz bývalého premiéra Viktora Orbána.

Preference svobodných demokratů se pohybují kolem pouhého jediného procenta. Je tedy velmi pravděpodobné, že by se tato strana do parlamentu vůbec nedostala. Proto je podle hungarologa Roberta Pejši pravděpodobná varianta, že současná vláda setrvá a Gyurscsány povede spolu se svobodnými demokraty menšinový kabinet. „Vzhledem k volebním preferencím není v zájmu svobodných demokratů vyvolat předčasné volby. Bylo by pro ně výhodnější setrvat v menšinové vládě alespoň do konce volebního období v roce 2010,“ tvrdí Pejša.

Vláda utrpěla bolestnou porážku již 9. března v referendu vyvolaném pravicovou opozicí, o zrušení nepopulárních poplatků ve zdravotnictví a školného. Premiér pak na víkendové stranické konferenci oznámil, že podpora společnosti pro reformu zdravotnictví se zmenšila tak citelně, že ji lze znovu získat jedině s novým ministrem.

A spory o reformách jsou hlavní příčinou rozkolu ve vládní koalici. Mezi stranami koalice vládnou rozdílné názory na tempo změn. Zatímco premiér Gyurcsány hovoří o takzvaných „sametových reformách“, předseda svobodných demokratů Kóky prosazuje šokovou terapii. Maďarské obyvatelstvo spíše než vládní krize více zajímá stav ekonomiky a ten se zatím nijak nemění.