Vstup do Schengenu výraznější nárůst kriminality nepřinesl

Žitava - V saské Žitavě se dnes ku příležitosti výročí sta dnů od rozšíření schengenského prostoru o nové členské státy uskutečnilo setkání českého, německého, saského a polského ministra vnitra. Shodli se na tom, že strah obyvatel pohraničí z nárůstu kriminality se nenaplnil a rozšíření Schengenu bylo dobrým krokem.

Český ministr vnitra Ivan Langer řekl, že příznivý vývoj očekával, neboť byl vyvrcholením kvalitní české přípravy. Připomněl, že Česko vložilo do schengenského informačního systému více než milion dat. „Díky tomu umíme něco, co jsme dříve neuměli, například zadržet nežádoucí osoby,“ podotkl. Na spolehlivých přípravných pracích se s Langerem shodl i jeho německý kolega Wolfgang Schäube. Také podle mluvčího východoněmeckého regionu Horní Lužice - Dolní Slezsko Uweho Horbaschka kriminalita s výjimkou Žitavy a Zhořelce stagnuje, či klesá.

„Saská policie má patnáctibodový program, který má přispět k tomu, aby se lidé v pohraničí mohli cítit bezpečně. Využívá také dobrovolné pomocníky, důchodce a nezaměstnané, kteří po čtyřtýdenním kurzu mají oprávnění provádět hlídkové služby a sledovat dodržování veřejné bezpečnosti,“ uvedl zemský policejní prezident Berndt Merbitz. Kromě toho probíhá mezi českými a německými policisty užší spolupráce např. formou společných hlídek v pohraničí.

Česká republika spolu s Polskem, Maďarskem, Slovenskem, pobaltskými zeměmi, Slovinskem a Maltou vstoupila do schengenského prostoru bez hraničních kontrol 21. prosince. Vstup byl dovršen tento víkend, kdy byly současně se změnou zimního času zrušeny i kontroly na letištích. Čeští politici o vstupu do Schengenu mluví jako o významném milníku na začleňování Česka do Evropské unie.