Sarkozy žádá propuštění Betancourtové

Paříž - Francouzský prezident Sarkozy vyzval kolumbijské levicové povstalce z hnutí FARC, aby propustili Ingrid Betancourtovou. Na vedení organizace se obrátil v televizním prohlášení. Betancourtová, která trpí žloutenkou typu B, je podle něj v ohrožení života. Zajata byla v roce 2004, když kandidovala na prezidentku. Sarkozy oznámil, že vysílá do Kolumbie humanitární misi. Kolumbijský prezident Álvaro Uribe mu slíbil, že se bude snažit misi usnadnit cestu.

Za záchranu bývalé kolumbijské prezidentské kandidátky Betancourtové se stále intenzivněji zasazuje i její rodina a výbory založené na její podporu. Vyzývají k jejímu propuštění, pokud není příliš pozdě, protože je údajně ve velmi špatném stavu a drží hladovku.

„Máte nyní historickou příležitost. Nepromarněte ji. Osvoboďte Ingrid Betancourtovou a další rukojmí,“ uvedl Sarkozy ve videonahrávce Manuelu Marulandovi, které vysílala média.

Úřad francouzského prezidenta po rozhovoru s prezidentem Uribem vyslal na místo humanitární misi, která má navázat kontakt s FARC a získat přístup k Betancourtové. Uribe slíbil, že pozastaví vojenské operace v oblasti, kam má namířeno pařížská mise.

Sarkozy se obrací s výzvou o propuštění Betancourtové v době, kdy přibývá alarmujících svědectví o zdravotním stavu bývalé prezidentské kandidátky, která má kolumbijské i francouzské občanství.