Amnesty International kritizuje zvyšování represí vůči obhájcům lidských práv v Číně

Londýn - Organizace Amnesty International upozornila, že represe čínských úřadů proti ochráncům lidských práv se před olympijskými hrami v Pekingu nesnižují, ale naopak zvyšují. Podle zprávy se úřady snaží umlčet stále více vládních kritiků a politických aktivistů právě kvůli olympiádě a zlepšení situace je podle ní velmi nepravděpodobné. Odsoudila především krvavé potlačení nepokojů v Tibetu.

Organizace Amnesty International (AI) varuje, že pokud se politici nevysloví proti těmto represím, riskují, stanou se „účastníky tichého spiknutí“. Zároveň vyzývá čínské úřady k rychlé nápravě situace: „Je stále více jasnější, že k nynější vlně represí nedošlo navzdory hrám, ale právě kvůli nim.“

Terčem represí se podle zprávy AI stávají ti, kteří kritizují vládu, protože snahou čínské vlády je vytvořit do srpnových her obraz stabilní a harmonické země. Organizace vyzývá úřady, aby okamžitě zastavily represe proti obhájcům lidských práv v Pekingu a dalších oblastech Číny a také proti demonstrantům v Tibetu a přilehlých regionech.

Čínské úřady v Pekingu a jeho okolí zachovávají mlčení a v rámci předběžné čistky prováděné před hrami uvěznily pokojné aktivisty. Generální tajemnice AI Irene Khanová zdůraznila, že podobné akce zpochybňují seriózní záměry čínských úřadů zlepšit situaci v dodržování lidských práv před blížícími se olympijskými hrami.

AI vyzývá Mezinárodní olympijský výbor a světové politiky, aby vyslyšeli jejich hlasy. Dodává, že nevyjádřit toto znepokojení a nežádat veřejně změny, by mohlo být interpretováno jako tichá podpora porušování lidských práv.