Nelehký úděl islámských homosexuálů

Tel Aviv - Izrael překvapil svět, když povolil homosexuálnímu palestinskému mladíkovi ze západního břehu Jordánu, aby se přestěhoval do Tel Avivu. Ve své domovině nebyl totiž kvůli své sexuální orientaci v bezpečí. Izrael přitom nepatří mezi země, které by byly známé svou vstřícností ke gayům. Nedávno dokonce skupina radikálních Židů napadla průvod za práva homosexuálů.

Břetislav Tureček, zpravodaj Českého rozhlasu v Izraeli, se ale domnívá, že izraelské rozhodnutí není nic než gesto, které má Izrael ukázat v lepším světle. Izrael totiž běžně nepovoluje přistěhování arabského muže ze západního břehu Jordánu, a to ani v případě, že si v Izraeli našel manželku.

Izrael je ve věci tolerance sexuálních menšin velmi rozpolcený. Odlišná je situace v Tel Avivu, který je velice kosmopolitním a liberálním městem, a tradičně smýšlejícím Jeruzalémem. Vloni radikální Židé v Jeruzalémě zaútočili na průvod homosexuálů dokonce dlažebními kostkami. V ulicích se tehdy objevily nápisy jako: „Gayové do plynu“, což svědčí o nenávisti některých radikálů, jejichž vlastní národ ztratil v plynu přes 6 000 000 lidí.
 
V právní rovině je ovšem Izrael poměrně liberální. Sňatky osob stejného pohlaví ani registrované partnerství se tu sice organizovat nesmějí, ale pokud je takový sňatek uzavřen v zahraničí (oblíbená je zejména Kanada), pak je i v Izraeli uznán jako legální a takový pár může dokonce adoptovat děti.
 
Jiří Hromada, poradce ministryně pro lidská práva a sociální menšiny, považuje za důležité ohledně postavení homosexuality v islámské společnosti správné vykládání pojmu „homosexuální chování“. Pokud je vzájemný vztah příslušníků obou pohlaví udržován v intimní sféře, není pro společnost nijak pobuřující, a tudíž napadnutelný.
 
Jakmile se konkrétní osoby spojované s homosexualitou dostanou do veřejného povědomí, jsou často na dnešní poměry až neuvěřitelně lynčovány. V zemích s velmi pevnou až fanatickou tradicí v přetrvávání historických právních úkonů je veřejná persekuce homosexuálů logickým východiskem.
 
Ohledně nakládání s homosexuály se nabízí podle Hromady spojení s moderními totalitními systémy. Kontroverzní společenské problémy jsou v nich záměrně zlegalizovány, avšak z důvodu lepšího mapování anonymních osob. Státní správa tak vyvolá postupné odkrývání seznamu dříve zapovězených jedinců.
 
Lepšímu postavení menšin a dodržování lidských práv v islámských zemích tak může pomoci přirozený vývoj vstřícného myšlení a postupné odbourávání společenských tabu, které proběhly v ostatních částech světa.