Irský premiér odstupuje kvůli korupčnímu skandálu

Dublin - Irský premiér Bertie Ahern kvůli korupčnímu skandálu končí ve funkci. Demisi by měl podat 6. května. Soud zkoumá řadu kontroverzních plateb z dob, kdy Ahern působil jako ministr financí. Irský premiér se hájí, že nijak nepochybil. V květnu by měl svědčit u protikorupčního tribunálu.

Bertie Ahern dnes oznámil, že na počátku května podá demisi, odchází prý z vlastní vůle. Nechce už publicitou, kterou jeho korupční skandál vyvolal, komplikovat práci svých ministrů. Loni v září musel Ahern novinářům vysvětlovat podezřelé platby ve výši kolem 100 tisíc eur. Pochybná byla i částka 30 tisíc liber, kterou irský premiér obdržel v roce 1994 od majitele domu, který si pronajímal. Protože neměl na počátku 90. let Ahern ani žádný bankovní účet, není možné jeho finanční toky prověřit.
 
O podezřelých finančních machinacích premiéra Aherna předloni na jaře poprvé informoval list The Irish Times. Premiér připustil, že přijal od 39 obchodníků nezdaněné peněžní dary, ale vyvrátil, že by toto počínání bylo nějak nezákonné.
 
I přes korupční skandál je irský premiér v zemi dosud velmi populární, jeho strana Fianna Fáil dokonce loni vyhrála parlamentní volby. Ahern je už jedenáct let ve funkci premiéra, loni se jím stal potřetí.