Francie posílá do Afghánistánu další stovky vojáků

Paříž/Bukurešť - Francouzská vláda a prezident Nicolas Sarkozy se včera v parlamentu dostali pod prudkou palbu opozice kvůli prezidentově plánu poslat do Afghánistánu další vojáky. Premiér François Fillon chystané posílení zdůvodnil nutností zajistit, aby se z Afghánistánu znovu nestalo hnízdo mezinárodního terorismu, který je hrozbou i pro Francii. Francouzský kontingent, čítající asi 1500 mužů, má být posílen o několik set dalších vojáků.

Fillon zároveň dodal, že podmínkami jejich vyslání jsou zvýšení mezinárodní pomoci Afghánistánu, rychlejší přebírání odpovědnosti za bezpečnost země domácími silami a závazek všech spojenců Francie v NATO zvýšit stav svých jednotek v Afghánistánu. Sarkozy podle něj předloží tyto podmínky na nadcházející vrcholné schůzce NATO v Bukurešti.

Afghánistán bude důležitým tématem i na probíhajícím summitu NATO v Bukurešti

Lze předpokládat, že zejména američtí spojenci během bukurešťského summitu, kde se budou probírat právě i alianční aktivity v Afghánistánu, ocení toto francouzské gesto. Americký prezident George Bush dnes v Bukurešti během tiskové konference s rumunským prezidentem znovu prohlásil, že v Afghánistánu jsou kvůli hrozbě terorismu potřeba další vojáci.

„Pro Spojené státy je Afghánistán důležité téma. Na druhou stranu Francie dala najevo, že nebude podporovat vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO, takže existují i konfliktní témata,“ upozorňuje ředitel dijonské sekce Pařížského institutu politických věd Lukáš Macek. Podstatné podle něj je, nakolik se Francouzům ve druhém pololetí roku 2008 podaří přijít s něčím zásadním ve věci budování evropské obrany.

„Sarkozyho cílem je dosáhnout toho, aby výroční summit k 60 letům existence Severoatlantické aliance, který Francouzi chtějí v příštím roce organizovat společně s Německem, byl také summitem, na němž dojde k zásadnímu průlomu ve věcech vztahu rodící se evropské obrany a NATO. Myslím si, že i tu jeho dnešní vstřícnost ohledně Afghánistánu je potřeba zasadit do tohoto kontextu,“ konstatuje Macek.

Francouzská opozice i veřejnost s vysláním vojáků nesouhlasí

Protože vláda, které to umožňuje ústava, odmítla požadavek opozice, aby se o vyslání vojenských posil do Afghánistánu hlasovalo, Socialistická strana během debaty ohlásila, že podá v příštích dnech návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Vzhledem k poměru sil v parlamentu však návrh nemá šanci na schválení. Přesto je hlavní pozornost podle Macka zaměřena právě na tento poměrně radikální krok opozice. „O vyslání dalších vojáků do Afghánistánu se totiž mluvilo již déle, takže se nejedná o žádné velké překvapení,“ tvrdí Macek a dodává, že se nejedná o téma, které by takzvaně hýbalo francouzskou veřejností.

Předseda socialistické frakce v Národním shromáždění Jean-Marc Ayrault připomněl, že Sarkozy před svým zvolením sliboval stažení francouzských sil z Afghánistánu a svůj obrat nijak nevysvětlil. Ayrault řekl, že tento obrat má málo co dělat s Afghánistánem, ale hodně se Sarkozyho „posedlostí atlantismem“. Za bezpříkladnou urážku francouzského parlamentu pak označil to, že Sarkozy svůj záměr nejprve zveřejnil ve Velké Británii. Zlé jazyky podle Macka říkají, že je poměrně těžké najít u Sarkozyho nějakou dlouhodobou linii v tom, co dělá. „Na druhou stranu fakt, že bude Sarkozy výrazně proatlantičtější, než byl Chirac, zas takové překvapení není,“ poznamenává.

Podle průzkumu společnosti BVA se proti vyslání posil do Afghánistánu staví 68 procent Francouzů a schvaluje ho jen 15 procent.

Francouzští vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24