Šéf korejského Samsungu znovu popřel, že uplácel

Soul - Šéf korejského Samsungu Li Kun-hi, který je vyšetřován kvůli úplatkářství, dnes při výslechu popřel všechna obvinění vůči své osobě. "Nikdy jsem ani nepomyslel na to, že by se ze Samungu stala zločinecká organizace," řekl novinářům. "Problém je na vaší straně, když mé kroky popisujete takto." Na přímou otázku, zda vytvořil ve společnosti tajný fond pro uplácení, odpověděl rázně: "Ne".

Jeden z nejbohatších a nejmocnějších mužů Jižní Koreje je vyšetřován od ledna. Čelí obvinění, že největší podnik v zemi - Samsung - nashromáždil pod jeho vedením 200 miliard wonů (asi čtyři miliardy korun) za účelem podplácet vládní politiky i pracovníky prokuratury. Prokuratura má také zjistit, zda vedení holdingu nepomáhalo Liovu synovi ovládnout Samsung. Vyslýchána byla už i Liova manželka. Ta je podezřelá z toho, že použila miliony dolarů společnosti na nákup uměleckých děl.
 
Li už byl kvůli úplatkářství jednou vyšetřován - v roce 1995. Ve vedení firmy je od roku 1987, kdy zemřel jeho otec. Za porušení zákona už byli odsouzeni bývalý šéf skupiny Samsung Everland Inc. Tae Haw a její současný předseda Park Ro-bin.

Vydáno pod