Putin překvapivě o radaru vůbec nemluvil, možnost „studené války“ ale vyloučil

Bukurešť - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v dlouho a s napětím očekávaném proslovu na summitu Severoatlantické aliance vůbec nezmínil chystaný americký radar v Česku nebo protiraketové systémy USA. Novinářům to řekl český prezident Václav Klaus, podle něhož šlo o poměrně překvapivý krok ze strany pomalu končícího šéfa Kremlu.

Moskva totiž dosud americký plán na umístění radaru v České republice a desítky antiraket v Polsku ostře kritizovala. V minulosti také opakovaně hrozila adekvátními protiopatřeními včetně namíření ruských raket na případná zařízení této základny.

Po závěru jednání Rady NATO Putin také uvedl, že Rusko oceňuje, že jeho obavy z instalace systému protiraketové obrany USA ve střední Evropě berou země NATO vážně.

Česko ve čtvrtek v Bukurešti oznámilo, že se dohodlo se Spojenými státy na  smlouvě o umístění radaru v Brdech. Premiér Mirek Topolánek pak dodal, že NATO rovněž uznalo, že zvažovaná základna je podstatným příspěvkem k ochraně spojenců před zvyšující se hrozbou šíření balistických raket. Aliance proto podle něj počítá se začleněním radaru do vlastní protiraketové obrany. O protiraketové obraně se bude Putin, který úřad v květnu opouští, o víkendu bavit v ruském černomořském letovisku Soči s americkým protějškem Georgem Bushem.

Putin: „Studená válka“ není v ničím zájmu

Ruští diplomaté agentuře Reuters sdělili, že Putin při dnešním projevu zdůrazňoval potřebu vzájemné spolupráce, zároveň ale vyjádřil námitky k rozšiřování NATO na východ. Narážel tím na případný vstup Ukrajiny a Gruzie do aliance, se kterým Rusko nesouhlasí. Možnost, že by ale světu hrozila další „studená válka“, ale vyvrátil s tím, že to není v ničím zájmu.

Ruský prezident dnes také jednal s generálním tajemníkem NATO Jaapem de Hoop Schefferem. Ten jednání označil za pozitivní, otevřená a upřímná. Rusko na bukurešťském summitu souhlasilo s tím, aby aliance využila jeho území k dodávkám zásob pro jednotky v Afghánistánu.