Piráti unesli luxusní plachetnici u Somálska

Paříž – Pobřeží Somálska zažilo další útok pirátů. Zajali všech 34 lidí na palubě luxusní francouzské plachetnice. Podle francouzských úřadů zatím od únosu nepadl jediný výstřel. Požadavky na výkupné nebyly dosud upřesněny.

Trojstěžník Ponant plul ze Seychel do Středomoří. K napadení dvěma pirátskými plavidly údajně došlo brzy odpoledne mezi Somálskem a Jemenem. Podle Christopha Prazucka, člena generálního štábu francouzského válečného loďstva, nebyli na palubě kromě posádky žádní cestující. V pohotovosti čekají vládní i armádní vyjednávací a operační týmy. V oblasti přepadení stále působí francouzské námořní a letecké síly, které od loňského roku – po několika incidentech – zajišťují bezpečnost lodí s mezinárodní pomocí pro somálské obyvatelstvo.

Unesenou loď již sleduje francouzské vojenské plavidlo. Na otázku, zda se armáda chystá piráty napadnout, francouzský ministr obrany Hervé Morin řekl: „Monitorujeme kurz a situaci na palubě. O dalších krocích rozhodneme na základě našich zjištění.“ Ponant je 88 metrů dlouhá plachetnice se čtyřmi palubami pro 64 turistů. Patří společnosti CMA-CGM v Marseille a koncem dubna má naplánovánu plavbu mezi Egyptem a Maltou. Posádku tvoří z velké části Francouzi a několik Ukrajinců.

Vzrůstající nebezpečí

Ročně obchodní vody brázdí asi 50 000 lodí ohrožených pirátstvím. Počet útoků průběžně vzrůstá od konce Studené války, především díky menšímu počtu hlídkujících ozbrojených plavidel a zhuštění sítě obchodních tras. V roce 2006 bylo ohlášeno 239 útoků, v roce 2007 toto číslo vzrostlo na 263. Skutečný rozměr světového pirátství je však těžké odhadnout. Soustředí se především ve vodách rozvojových zemí a v místech, kde musí velké lodě zpomalovat kvůli husté dopravě nebo přírodním podmínkám. Stíhání pirátů není jednoduché, protože roste jejich sofistikovanost i nebezpečnost. Neváhají se pustit do přestřelky a útočiště hledají v nepřátelských vodách. Snahy na omezení pirátství zatím selhávají. Přestože například piráty chycené Čínou nebo jinou asijskou zemí čeká poprava, v nejbližších letech se očekává výrazné navýšení jejich aktivit.

Somálsko, pulsující bod na radaru pirátství

Neklidné Somálsko se jako oblast pirátství začalo projevovat od roku 2000, v současné době jde o jednu z nejnebezpečnějších oblastí na světě. Zdejším pirátům přitom nejde o sejfy lodí (ze kterých posádky platí poplatky v přístavech a cla) a zboží jako pirátům jinde ve světě. Specializují se na únosy. Mezinárodní námořní úřad (IMB) v Londýně ohlásil za rok 2007 až 31 případů. Letos v únoru přepadli piráti dánskou vlečnou loď a po 47 dnech vyjednávání propustili posádku výměnou za 700 000 dolarů.

Somálští piráti patří mezi dobře vyzbrojené a organizované moderní zástupce tohoto „povolání“. Ovládají vlastní přístavy, které se vymykají jakékoliv úřední kontrole. „Jedná se o mocnou námořní mafii. Často jde o bývalé námořníky nebo místní klany a milice, kteří si uvědomili, že jde o velmi výnosnou činnost. Majitelé lodí totiž téměř vždy výkupné zaplatí,“ vysvětluje Olivier Hallaoui z francouzské společnosti pro námořní bezpečnost Secopex.

Pirátství však není vždy tak jednoznačně odsouzeníhodné. Například skupina Sea Shepherd (radikální a oficiálně „vyděděná“ odnož Greenpeace) podniká se svou flotilou tří lodí útoky na velrybáře a další lodě porušující mezinárodní usnesení o ochraně moří.

Podle londýnské IMB posledních deset let roste i brutalita pirátských útoků. Zločinci již kromě palných zbraní užívají i granátomety a raketomety. Počet zabitých a zraněných členů posádek dosahuje podle oficiálních odhadů desítek, podle neoficiálních zpráv až stovek obětí. Nejnebezpečnější jsou v tomto ohledu vody Indonésie. I přes mezinárodní spolupráci způsobují piráti podle odhadů roční ztráty až 16 miliard dolarů.

  • Zpomalující tanker je pro piráty vzácná, ale bezbranná kořist. zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/160/15941.jpg
  • Útoky dnešních pirátů stále lákají k romantickým intepretacím. zdroj: Modern Mechanics http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/160/15943.jpg
  • Piráti často užívají materiál zanechaný mocnostmi na vychladlých bojištích. zdroj: National Geographic http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/160/15937.jpg
  • Skupina Sea Shepherd operuje jako pirátská flotila chránící zájmy samotných moří. zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/160/15942.jpg