Nová vlna násilí si v Bagdádu vyžádala nejméně 25 mrtvých

Bagdád - Nejméně 25 mrtvých si dnes v šíitské části irácké metropole Bagdádu vyžádaly střety mezi americkými vojáky a ozbrojenými milicemi. S odvoláním na nemocniční zdroje to oznámila agentura Reuters, podle které bylo zraněno nejméně 55 osob. Večer si pak dva raketové útoky v Bagdádu vyžádaly životy tří amerických vojáků. Při útocích bylo zraněno dalších 31 lidí.

Boje mezi americkými vojáky a milicemi vypukly v brzkých ranních hodinách v dvoumilionové čtvrti Sadr City, která je baštou milic Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Americké jednotky společně s iráckými bezpečnostními silami čtvrť obklíčily. Bojové vrtulníky Apache také několikrát zaútočily na neupřesněné objekty ve čtvrti. Americké zdroje oznámily, že při jednom z těchto útoků bylo zabito devět ozbrojenců.

V Bagdádu dnes večer došlo ještě ke dvěma raketovým útokům. Při útoku na chráněnou zelenou zónu zemřeli dva američtí vojáci a dalších 17 lidí bylo zraněno. Při druhém útoku na americkou základnu v jihovýchodní části Bagdádu zahynul jeden voják a dalších 14 lidí bylo zraněno.

K nové vlně násilí v Iráku došlo jen dva dny před tím, než má vrchní velitel amerických sil v zemi generál David Petraeus informovat americký Kongres o bezpečnostní situaci v Iráku a dalších plánech Pentagonu v zemi. Nyní už je tedy podle agentur jasné, že velké stahování amerických jednotek ve druhé polovině letošního roku Petraeus příští týden zřejmě neslíbí. Zákonodárcům údajně řekne, že na takové rozhodnutí je zatím příliš brzy.