Do Bagdádu dnes nesmějí auta a motorky, přesto tu zahynulo dalších 20 lidí

Bagdád - Nejméně dvacet mrtvých a desítky zraněných si dnes vyžádaly ozbrojené střety v Bagdádu. Ve městě přitom platí jednodenní zákaz používání aut a motocyklů bez zvláštního povolení. Úřady bezpečnostní opatření zavedly v den pátého výročí dobytí Bagdádu americkými vojáky.

Jak píše agentura Reuters, většina útoků se odehrála v šíitské čtvrti Sadr. V irácké metropoli se původně měly konat také masové protiamerické demonstrace, šíitský duchovní Muktada Sadr ale protesty odvolal, aby zabránil krveprolití.
 
Cílem zákazu jízdy všech vozidel bez speciálního povolení je zabránit případným násilnostem v den pátého výročí svržení režimu Saddáma Husajna. Opatření platí do dnešní půlnoci. Irácká vláda rovněž vyhlásila dnešek dnem pracovního volna, takže všechny vládní úřady zůstaly zavřené. V Bagdádu se dnes téměř vylidnily ulice a kromě vojenských a policejních aut není v irácké metropoli žádný dopravní ruch.
 
V bagdádské šíitské čtvrti Sadr se v uplynulých dnech odehrály těžké boje mezi šíitskými milicemi a iráckými a americkými jednotkami. Vláda premiéra Núrího Málikího se snaží s milicemi skoncovat a dala hnutí duchovního Muktady Sadra ultimátum, že buď milice zvané Mahdího armáda odzbrojí, nebo se vzdá účasti na politickém životě.
 
Sadr pohrozil vypovězením příměří, jež jeho ozbrojené oddíly dodržují. Příměří vyhlásil loni v srpnu na půl roku a letos ho obnovil. Mahdího armáda ale od března znovu bojuje a brání své pozice v Basře i Bagdádu. Střety mezi iráckou armádou a milicemi si v posledních týdnech vyžádaly několik stovek mrtvých. Od neděle zahynulo v Bagdádu 13 amerických vojáků a 70 Iráčanů.
 
Sadr je rozhodný kritik koaličních vojsk v Iráku. Mahdího armádu založil po invazi v roce 2003. V roce 2004 tyto oddíly bojovaly proti Američanům v šíitských městech jižně od Bagdádu. Odhaduje se, že mají na 70 000 členů.
 
Agentura Reuters dnes oznámila, že americké jednotky zničily minulý týden výcvikový tábor teroristické organizace al-Káida ve městě Balád v provincii Saláhaddín severně od Bagdádu. Vojáci objevili v táboře úkryt, který obsahoval více než 20 000 zásobníků munice, rakety země-vzduch, kulomety, nálože do vest pro sebevražedné atentátníky, minometné granáty, raketomety a raketové hlavice. Všechny nalezené zbraně byly odvezeny nebo zlikvidovány. Tábor byl zničen leteckými údery, uvedla americká armáda.

Muktada Sadr
Zdroj: ČT24