Sexuální kauza katarského prince je u konce

Dauhá/Praha - Katarský princ Hámid bin Abdal Sání nebude ve své vlasti souzen za sex s nezletilými českými dívkami. Katarský generální prokurátor totiž rozhodl o ukončení řízení. Informovalo o tom Rádio Česko. Sání byl v roce 2005 v Česku nepravomocně odsouzen. Díky tehdejšímu ministru spravedlnosti Petru Němcovi byl princ předán do Kataru. Tam měla případ převzít místní justice.

Podle Rádia Česko rozhodl prokurátor o zastavení řízení už 27. ledna. Katarská justice prý do ČR poslala zprávu o výsledku řízení, do Česka ale nedorazila. Před měsícem potom katarský generální prokurátor o ukončení řízení osobně informoval českého velvyslance v Kataru Antonína Blažka.

České ministerstvo spravedlnosti teď vyčkává na doručení rozhodnutí katarské strany. Podle svého mluvčího Jakuba Stadlera ministerstvo spolupracuje se zastupitelským úřadem v Kataru na tom, aby dostalo rozhodnutí o zastavení stíhání i s odůvodněním.

Benešová: Představa, že Sání bude souzen, byla směšná

Sání byl Obvodním soudem Prahy 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Jenže už týden před vydáním rozsudku se do případu vložil tehdejší ministr spravedlnosti Němec. Soudkyni předal katarskou urgenci o předání Sáního zpátky do země. „Takovýto příkaz je jistou, řekněme, formou nátlaku výkonné moci na moc soudní. Ta je v roce 2005 v tomto státě naprosto nepřípustná a soud se k tomuto nesnížil a snižovat nebude,“ prohlásila tehdy soudkyně Monika Křikavová.

Ministr Němec Sáního vydání přesto prosadil. S podmínkou, že v Kataru bude souzen. To se ale už tenkrát nezdálo nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové a proti jeho vydání se postavila. Stálo ji to funkci. Rozhodnutí katarského prokurátora ji teď nepřekvapilo. „Všichni právníci se tomu smáli, pokud se tady předstíralo, že před soud postaven bude,“ řekla České televizi Benešová.

Obvodní a posléze i městský soud po vydání prince do své domoviny konstatovaly, že rozhodnutí ministra Němce bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Sání byl tedy propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru. Po příletu do vlasti byl princ zatčen, osm dnů strávil ve vazbě a pak byl několik měsíců vyšetřován. Katarská strana si tehdy vyžádala také kompletní soudní spis z Česka přeložený do arabštiny. Ten ČR stál skoro tři čtvrtě milionu korun. Český velvyslanec ho před dvěma roky předal, od té doby neměly české úřady o případu žádné informace.

Němec: Celá kauza je jen mediálně nafouknutá bublina

„Pro mne skončila celá záležitost rozhodnutím nejvyššího soudu, který označil můj postup ve věci za jednoznačně zákonný a naopak za nezákonný postup soudů nižších instancí,“ reagoval exministr Němec. Podle něj Sání strávil ve vazbě v ČR skoro polovinu nepravomocně
vyměřeného trestu. "Fakticky by takřka splňoval podmínky propuštění na
svobodu, proto je celá kauza jen mediálně nafouknutou bublinou," sdělil Němec.

V tuto chvíli není jasné, jak se ministerstvo spravedlnosti postaví k porušení podmínky. Varianta, že se katarský princ vrátí zpátky před soud do České republiky je naprosto minimální.

Vydáno pod