Italové volí premiéra, možná jím už potřetí bude Berlusconi

Řím - V Itálii se začalo volit do parlamentu. V souboji o hlasy voličů proti sobě stojí mediální magnát Silvio Berlusconi a bývalý starosta Říma Walter Veltroni. Nový premiér 62. poválečné italské vlády bude muset řešit řadu problémů: korupci, mafii, odpadkovou krizi v Neapoli, ilegální emigraci, nízký hospodářský růst a rekordní deficit veřejných financí.

O volby je mezi Italy zájem. Už v osm hodin ráno se před volebními místnostmi tvořily fronty. Na jihu Evropy je to nezvyklý pohled. Pro místní obyvatele ale dnes začali klíčové volby, které rozhodnou o budoucnosti země.

Průběžné výsledky zatím nejsou k dispozici. Voliči se ale zdají být rozdělení rovnoměrně. „Určitě dám hlas Berlusconimu. Slíbil, že změní Itálii k lepšímu,“ zní hlas z jedné strany, italského voliče Nicoly Tripodiho. „Volil jsem Veltroniho, protože byl výborným starostou Říma. Berlusconi je jen populista,“ oponuje mu Říman Massimo Mettei.

Do boje se zapojilo skoro dvacet politických uskupení. Jen několik z nich ale má reálnou šanci se do parlamentu dostat. Už před volbami Veltroni i Berlusconi prosili voliče, aby tentokrát dali přednost jednomu z nich před malými stranami.

Magnát kontra starosta

Berlusconi si premiérský post vyzkoušel už v roce 1994 a poté i v letech 2001 až 2006. Italům slibuje nižší daně, zvýšení minimálních důchodů a rozvoj infrastruktury. Stojí v čele středopravého uskupení Lid svobody, které seskupuje jeho vlastní stranu Vzhůru Itálie i postfašistické Národní sjednocení a populistická Liga severu.

Svou kampaň měl dokonale připravenou. „Postavil ji hlavně na kritice předchozí Prodiho vlády,“ vysvětluje zpravodaj ČT Jakub Nettl. „Pro mnoho Italů navíc představuje symbol člověka, který se vypracoval z ničeho. Doufají, že pomůže znovu pozvednout jejich zemi,“ dodává Nettl.

Kampaň zakončil bývalý šéf vlády ve velkém stylu. Poslední mítink uspořádal u římského Kolosea. Jeho kandidátku - stejně jako soupeřovu - doplňují jména mladých lidí, mezi nimi i několik barových tanečnic. Pokud by ve volbách Berlusconi zvítězil, premiérem by se stal už potřetí.

Dvaapadesátiletý Veltroni šéfuje nově založené levostředové Demokratické straně, kterou tvoří bývalí komunisté a levicoví katolíci. Do italského parlamentu chce dostat více žen. Plánuje také, že obnoví zemi a pozvedne ducha Italů, zklamaných kabinetem Romana Prodiho. Oba soupeři navíc slibují boj s mafií.

Veltroni slibuje Itálii lepší budoucnost

V neděli a v pondělí by mělo volit až 50 milionů voličů. Předvolební průzkumy prozatím favorizují jednasedmdesátiletého Berlusconiho, Veltroni ale neztrácí optimismus - jeho strana prý stáhla dřívější patnáctiprocentní náskok Berlusconiho pod deset procent. „V neděli společně navrhneme novou moderní Itálii. Ukážeme, že se naše země mění, aby byla na výši, jak si zasluhuje, jednoduše aby byla velkou evropskou zemí,“ hřímal v pátek v italské metropoli Veltroni před desetitisíci svých příznivců.

O svém volebním protivníkovi se ani jednou nezmínil. Zdá se ale, že oba lídři chtějí narovnat vztahy mezi pravicí a levicí, které reprezentují. Politická nestabilita totiž vedla k tomu, že země od druhé světové války zažila už více než šedesát vlád. Podle některých expertů je Berlusconi v případě vítězství po volbách v některých otázkách se svým protivníkem spolupracovat.

V ulicích jihoitalské Neapole se navršily dvě tuny odpadků, které nikdo nesváží, protože není kam.
Zdroj: ČT24