Zapatero představil svůj „feministický“ kabinet

Madrid - José Luis Zapatero dnes složil přísahu jako staronový španělský premiér a oznámil složení své nové vlády. Poprvé v historii Španělska v ní bude více žen než mužů. Žena dokonce zasedne i na postu ministryně obrany. V kabinetu socialistů bude devět ministryň a osm ministrů, doteď byl kabinet, co se týče mužů a žen, vyrovnaný.

První španělskou ministryní obrany se stala Carmen Chacónová. Jednatřicetiletá Bibiana Aidoová je první španělskou ministryní pro rovné příležitosti a nejmladší členkou kabinetu. Z předchozí vlády přecházejí nejvýznamnější ministři: premiérova první náměstkyně María Fernándezová, ministr hospodářství a financí Pedro Solbes
a ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos, který bude připravovat  španělské předsednictví EU v roce 2010 a bude se snažit o zlepšení vztahů s USA. Ministrem bezpečnosti - dříve vnitra - zůstává Alfredo Pérez Rubalcaba.
 
Zapatero upozornil na nové ministerstvo pro vědu a inovace, které povede Cristina Garmendiaová. „Mělo by pomoci naší ekonomice k většímu a především lepšímu růstu,“ řekl Zapatero o novém úřadu, které má především podporovat růst nových technologií. 
 
Premiér oznámil pro svůj druhý čtyřletý mandát tři základní priority: ekonomický růst a podpora inovací, boj s klimatickou změnou a podpora rovnosti mužů a žen.