Itálie dnes druhý den volí parlament, první odhady v 15:00

Řím - Italové dnes druhý a poslední den hlasují o novém složení parlamentu. Předčasné volby by měly ukončit politickou krizi v zemi a rozhodnout o tom, kdo připraví nutné reformy. V neděli přišla k urnám zhruba polovina z bezmála 50 milionů oprávněných voličů. Souběžně s parlamentními se konají i místní volby, především v malých městech, volí se i nový římský starosta. Volební místnosti se uzavřou v 15:00 SELČ, vzápětí budou zveřejněny první odhady výsledků. Konečné výsledky mají být známy do 22:00.

O přízeň voličů bojuje středopravé uskupení Lid svobody (PDL) expremiéra Silvia Berlusconiho a středolevá Demokratická strana (PD) bývalého římského starosty Waltera Veltroniho. Předvolební průzkumy naznačovaly, že Berlusconi má naději se potřetí usadit v premiérském křesle a sestavit 62. vládu od konce války.

PDL i PD vznikly loni na podzim s cílem skoncovat se značnou roztříštěností italské politické scény. Programy obou vůdců se dost podobají: slibují zlepšení ekonomické situace země a neúprosný boj proti mafii. V otázkách migrace, které jsou v Itálii velmi aktuální, je připraven k přísnějšímu postupu vůči přistěhovalcům Berlusconi.

Atmosféru v Itálii v poslední době ovlivnila řada špatných zpráv jako obtížné hledání kupce pro leteckou společnost Alitalia, rostoucí hory odpadků v Neapoli, problémy s jedovatými látkami v sýrech mozzarella a především ekonomické problémy. Mezinárodní měnový fond pro tento rok předpověděl Itálii růst jen 0,3 procenta hrubého domácího produktu, což je podstatně méně než u ostatních zemí eurozóny.

Hlasuje se podle zákona přijatého v roce 2005 právě za Berlusconiho, který se tehdy jeho prosazením snažil zmírnit předpovídanou volební porážku. V 630členné Poslanecké sněmovně získá vítěz voleb automaticky 340 mandátů (tedy 54 procent, pokud jich nemá víc) bez ohledu na rozdíl v počtu obdržených hlasů. Do 322členné horní komory - Senátu - se volí 315 senátorů, sedm doživotních (a většinou levici nakloněných) senátorů tvoří osobnosti jmenované prezidentem a bývalí italští prezidenti. Do Senátu je systém volby podobný jako v dolní komoře, ale na regionální bázi - vítěz v regionu v něm má automaticky zajištěno 55 procent křesel (nezíská-li více). V zahraničí již hlasovaly asi tři miliony Italů, kteří volili 12 ze 630 poslanců a šest z 315 senátorů.

Letos poprvé nesmějí italští voliči k volebním urnám s mobilními telefony. Fotografování již zaškrtnutých volebních lístků bylo běžnou praxí především v oblastech na jihu země, kde má vliv mafie.

V posledních parlamentních volbách v dubnu 2006 velmi těsně zvítězila opoziční nesourodá devítičlenná levicová koalice Romana Prodiho. Ta má za sebou 20 měsíců obtížného vládnutí plného kompromisů a neustálých vnitřních sporů. Prodiho vláda musela podat 24. ledna demisi po odchodu malé koaliční strany křesťanských demokratů UDEUR. Jejími hlasy pak vláda v Senátu těsně neprošla hlasováním o důvěře, což vedlo k vypsání předčasných voleb.

Vydáno pod